‘Siyasetçi aykırı düşünceden korkmamalı’

‘Siyasetçi aykırı düşünceden korkmamalı’
08 Ocak 2023 Gündem Google News

ELİF ALTIN İstanbul – Florya’daki İstanbul Planlama Ajansı’nın ev sahipliğinde düzenlenen çalıştayda konuşan Kılıçdaroğlu, insanoğlunun bir milyon yıllık çabanın sonucunda tekerleği keşfettiğini belirterek şunları söyledi:

“Bugün her saniyede birden fazla buluş var ve Türkiye bunun neresinde? Aslında siyaset kurumunun uğraşması gereken alan bu. Bu kadar hızlı değişimin ve dönüşümün içinde, biz nerede duracağız? Ve bu hızlı değişimin ve dönüşümün aktörlerinden birisi olacak mıyız? Eğer siyaset kurumu bunu düşünmüyor da kısır çatışmalarla çekişmelerle yoluna devam ediyorsa, Türkiye’yi sağlıklı bir geleceğe taşıyamayız. Ankara’daki beyler bunun farkında bile değiller. Ama biz; bu ülkenin bilim insanları, bu ülkenin çalışanları, emekçileri ve bu ülkenin en azından var olan bazı siyasetçileri, bu kadar değerli bir alana emek harcamak zorundayız ve düşünmek zorundayız. Tartışmak zorundayız. Ülkemizi güzel bir geleceğe taşımak zorundayız.”

‘Gençler umutsuz’

“Biz söz veriyoruz; hangi düşüncede, görüşte, kimlikte ve hangi inançta olursa olsun düşünce üretebiliyorsa hele hele aykırı düşünceler üretebiliyorsa o kişiyi el üstünde tutmamız lazım. Aykırı düşünceden bir siyasetçinin korkmaması gerekir. Daha doğrusu düşünceden korkmaması gerekir. Üniversitelerin kendi kültürlerinde olması lazım. O kültürler üniversiteyi üniversite yapar.Her yerde üniversite açtık. Tabela üniversite ama içinde hoca yok.En yetenekli çocuklarımız yurt dışına gidiyorlar. Sorduk acaba gençler neden umutsuz diye. Ve neden yurt dışına gitmek istiyorlar diye. Nedeni şu; ben ve benim kuşağım babalarımızdan daha iyi bir eğitim aldık ve onlardan daha iyi bir hayat standardı yakaladık. Ama çocuklarımız bizden daha iyi bir eğitim aldıkları halde bizden daha düşük bir gelire mahkum ediliyorlar ve diyorlar ki; ben burada bu parayla ne ev sahibi olabilirim, ne araba sahibi olabilirim. Ama gidersem yurt dışına, asgari ücret bile alsam hem ev sahibi hem araba sahibi olabilirim diyor. Gelişmiş bütün ülkeler en değerli genç evlatlarımızı kendi ülkelerine alıyorlar.Allah aşkına, siyaset kurumunun temel görevi, ‘Efendim, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı’nı nasıl görevden alırız? Biz bu rantı nasıl geri alabiliriz’ mi olmalı. Aklın alamayacağı bir şey. İktidarın bilim insanlarıyla, felsefecilerlebelli dönemlerde bir araya gelip konuşması lazım. Eksiğimiz nedir? Fazlamız nedir?”