MELTEM GÜNEŞ/ ANKARA-Bu kapsamda Marmara bölgesinde haziran ve temmuz aylarında toplam 45 bin 324 çevre denetimi gerçekleştirildi, 177 işletmeye ve yedi gemiye toplamda 66,2 milyon TL idari para cezası uygulandı, 53 işletme ise faaliyetten men edildi.
Marmara Denizi’nde iklim değişikliğinin etkisiyle sıcaklığın artışı, deniz suyundaki durağanlık ve azot-fosfor miktarının artışına bağlı olarak geçen yıl müsilaj kabusu yaşanmıştı.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı koordinasyonunda Marmara Denizi’ne kıyısı olan belediyeler, ilgili kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum kuruluşları ile bilim insanlarının katılımıyla 22 maddelik “Marmara Denizi Koruma Eylem Planı” yayımlanmış ve temizlik çalışmalarına başlanmıştı.
Eylem Planı’nda müsilajın bilimsel temelli yöntemlerle tamamen temizlenmesi, atık suların ileri biyolojik arıtım yapılmaksızın Marmara Denizi’ne deşarj edilmemesi, Marmara Denizi’ne gemilerin atık suların boşaltılmasının önlenmesi, tersanelerde temiz üretim tekniklerinin yaygınlaştırılması gibi birçok husus yer aldı. Çevre denetimleri de mücadelenin önemli bir ayağını oluşturdu.
66 MİLYON LİRA CEZA YAZILDI
Geçen yılki müsilaj yoğunluğu bu yıl yaşanmasa da tedbirler elden bırakılmıyor ve denetimler artarak devam ediyor. Bu kapsamda, bu yılın haziran ve temmuz aylarında, Marmara bölgesinde 10 bin 388 tesis ve 34 bin 936 gemi denetimi olmak üzere toplam 45 bin 324 denetimgerçekleştirildi.
Atık su arıtma tesislerinin çıkışlarından atık su numuneleri alındı ve analiz için laboratuvarlara gönderildi. Çevre Kanunu’na aykırı faaliyet gösteren 177 işletmeye 29 milyon 714 bin 853 TL ve yedi gemiye 36 milyon 505 bin 726 TL olmak üzere toplam 66 milyon 220 bin 579 TLpara cezası uygulandı. 53 işletmefaaliyetten men edildi.
Yaşama İlham Verenler Ödülleri Başlıyor!
Kıvılcım Kalay’dan “Gönüller Hiç Yas Tutar mı?” Şarkısına Çarpıcı Yanıt!
20.Avrupa Kalite Zirvesi Londra’da Gerçekleşti
Muğla’da Genç Sinemacılara Ödül Yağmuru
Menekşe Kankavi “Dünyada İyilik Var Derneği”nden ilk iyilik
Maltepe Belediyesi, “Sürdürülebilir Gelecek” için ilk adımı attı