Yerini elektronik posta sistemine bırakan mektup geçmiş zamanların en büyük haberleşme aracıydı. Aile, iş, sevgili, arkadaş veya kurumlar arası haberleşme mektup aracılığı ile yapılıyordu. Mektup kalem, daktilo ve elektronik yöntemlerle yazılabilir. Duygu ve özel bilgileri içeren mektuplar posta yoluyla iletilebildiği gibi elden de verilebilir.
Mektup Örnekleri ve Türleri
Özel Mektuplar
Arkadaş, aile sevgili gibi eş dost kişilerin birbirlerine gönderdikleri mektuplardır. İsteğe bağlı yazılırlar. Askere, gurbete, uzak yerlere giden kişilerle haberleşmek için yazılır Bu mektup türünde üslup daha samimi ve doğaldır.
Edebi Mektuplar
Edebi mektuplar mektubun yazıldığı dönem edebiyatında ve düşünlerinden izler taşır. Bu tip mektupta yazar karşısındaki kişiye öğretici mesajlar verir. Dili ve üslubu daha edebidir. Yazarlar ve şairler tarafından yazılmış olmalarıdır. Yazar ve şairlerin birbirlerine edebiyat hakkında yazdıkları ve eserleri hakkında bilgileri içerir.
Tarihi ve Siyasi Mektuplar
Önemli tarihi şahsiyetlere ait olan bu mektupların anlatım tekniği ciddi ve resmidir. Kanuni Sultan Süleyman’ın Napolyon’un, Mustafa Kemal Atatürk’ün Mehmet Hakkı Paşa’nın mektupları bu türe örnek gösterilebilir.
Dini Mektuplar
Dini mektuplara gösterilebilecek en iyi örneklerden bir tanesi de İslam Peygamberi Hz. Muhammed (S.A.V.)’in gönderdiği davet mektuplarıdır. Mevlâna’nın Mektupları, Hristiyan Orta Çağı’nda patristiklerin birbirlerine gönderdikleri mektuplar da bu kategoriye dahil edilebilir.
Felsefi Mektuplar
Filozofların belli bir tezi ve düşünceyi savunmak için ve başka filozoflara hitaben yazdıkları mektup türüdür. Eflatun’un, Seneca’nın, Epikür’ün ve Descartes’ın, Herder’in, Schiller’in ve Diderot’nun yazdığı mektuplar bu türe örnek gösterilebilir.
Resmi Mektuplar
Resmi mektuplar kamu veya özel kuruluşların birbirlerine gönderdikleri mektup türüdür. Genellikle iş ve hizmet ile ilgili yazışmalar yer alır. Mektup dili resmi ve ciddidir. Gereksiz kelimelerden kaçınılır. Davetiye, taziye kutlama gibi yazılara da yer verilebilir. Ancak resmiyet ve mesafe korunur.
İş Mektupları
İş yerlerinde işçi-yönetici veya diğer kuruluşlarla karşılık gönderilen mektuplar, iş mektubu kategorisine girer. Talep-istek, şikayet, maddi veya diğer konularla ilgili yazışmalar yer alır. İş mektubunda yazışma dili resmi mektuplar gibi ciddi ve resmidir.
Açık Mektuplar
Açık mektuplar herhangi bir düşünce görüşü paylaşmak bir tezi savunmak amacıyla yazılır. Devlet yetkilisi ve halka hitap edilmesi amaçlanan bu mektuplar basın ve yayın aracılığı ile yayımlanır. Açık mektuplar; makale, fıkra, inceleme yazılarından birinde yer alabilir.
Mektup Nasıl Yazılır?
- Mektup yazarken beyaz boş bir kağıt tercih edilmelidir.
- Çizgili ya da kareli kağıtlar az tercih edilir.
- Kağıdın bir yüzü kullanılır. Arka sayfaya geçilecekse yeni bir kağıt alınmalıdır.
- Tükenmez ya da dolma kalem kullanılmalıdır.
- İmza ise mektupta dilenirse yer alabilir.
- Mektup zarfı seçilir. Bu zarfın üzerindeki sol üst köşeye yazanın isim ve soy ismi adresi yazılır.
- Mektup zarfının sağ üst köşesine alınan pul yapıştırılmalıdır.
- Sağ alt köşesine ise alıcının ismi, soy ismi ve adresi yazılmalıdır.
SAFİYE SOYMAN MODACISI GÖZETİMİNDE PİDE YEDİ
BİR TANJU OKAN EFSANESİ!!! 14 şarkılık albümün ikinci teklisi Kenan Doğulu’nun yorumladığı “ Hasret ”
ATİYE 8 aylık hamile olarak klip için kamera karşısına geçerek dans edip şarkı söyleyerek ezbeleri bozdu
Unutamadım: Semiramis Pekkan’ın Duygusal Yolculuğu
TÜRK ANNELER DERNEĞİ KÜÇÜKÇEKMECE ŞUBESİ GAZİANTEP’TE ÇOCUKLARIN YANINDA OLDU.
Atatürk’ün annesinden dinlediği ninnisi 10 Kasım’da yayında