Datça’da orman yangını

Datça’da orman yangını
13 Temmuz 2022 Gündem Google News

Datça’nın Mesudiye Mahallesi, Hava Radar mevkindeki kızılçam ağaçlarıyla kaplı ormandasaat 12.30 sıralarında yangın çıktı. Bölgeden yükselen dumanları fark eden çevredekiler, 112 Acil Çağrı Merkezi’ne durumu bildirdi.

İhbar üzerine bölgeye Muğla Orman Bölge Müdürlüğü’ne ait 5 söndürme uçağı, 9 helikopter, 20 arazöz, 9 su tankeri ve 3 dozer ve çok sayıda orman işçisi sevk edildi.

BAKAN KİRİŞCİ BÖLGEYE GİDİYOR

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Datça’da meydana gelen orman yangını söndürme çalışmalarını yerinde incelemek için bölgeye intikal edecek.

‘400 PERSONELİMİZLE YANGINI SÖNDÜRMEYE ÇALIŞIYORUZ’

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Veysel Tiryaki, yangınla ilgili Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Datça, Mesudiye’de 12.21’de çıkan orman yangınına ilk müdahaleyi 12.35’de yaptık. 7 uçak, 14 helikopter, 75’i arazöz toplam 96 iş makinası, 400 personelimizle yangını söndürmek için var gücümüzle çalışıyoruz. Orman kahramanları yeşil vatanımızı korumak için mücadele ediyor” dedi.

Söndürme çalışmalarına askeri birliklerle, çevredeki sitelerin yangın söndürme ekipleriyle, bazı inşaat firmalarının beton mikserleriyle de destek verildi.

1 EV YANDI

Muğla’nın Datça ilçesinde 12.21’de çıkan orman yangınına ilk müdahalenin 12.35’te yapıldığı bildirildi. Orman yangınınatakviye olarak 2 söndürme uçağı, 5 helikopter, 55 arazöz, 93 iş makinesi ve 400 orman işçisi gönderildi. Alevlerin ilerlediği Mesudiye Mahallesi Döşeme mevkindebir ev yadı, obölgedeki evler de tedbir amacıyla tahliye edildi.

20 EV TAHLİYE EDİLDİ

Yangının etkilediği yerleşim yerlerindeki 20 ev tahliye edilirken, dumandan etkilenen 4 orman işçisi ilk müdahalelerin ardından hastaneye sevk edildi.

ÜÇ SAHİL GÜVENLİK BOTU BÖLGEDE

Yangın bölgesine müdahalede bulunan yangın söndürme uçaklarının denizden su alırken çevre güvenliğini sağlaması için üç sahil güvenlik botu bölgeye sevk edildiği, ayrıca bu botların muhtemel kıyıdan tahliyelerde vatandaşları alandan uzaklaştıracağı öğrenildi.

ALEVLERİN ULAŞTIĞI DATÇA-HAYITBÜKÜ SAHİL YOLUULAŞIMA KAPATILDI

Muğla’nın Datça ilçesinde çıkın orman yangınında alevler, kuzeyden esen kuvvetli rüzgarın da etkisiyle deniz yönünde ilerlerken, alevler Datça-Hayıtbükü sahil yoluna ulaştı. Yol trafiğe kapatılırken, yangını söndürme çalışmaları havadan ve karadan devam ediyor. Yol kenarlarındaki ağaçlar, alevlerin yayılmasını önlemek amacıyla iş makineleriyle devrilip, kaldırılarak, emniyet şeridi oluşturuluyor.

Karadan müdahaleler, alevlerin yolun her iki tarafına da sıçraması nedeniyle güçlükle yapılabiliyor.Alevlerin aynı hızla devam etmesi durumunda Avlana bölgesive Hayıtbükü Koyu’na kadar ilerleyebileceği üzerinde durulduğu bildirildi.

ARAZÖZ DEVRİLDİ

Öte yandan takviye olarak bölgeye gönderilen arazözlerden biri virajda devrildi. Arazözün sürücüsüve içindeki bir orman işçisi kazayı yara almadan atlattı.

AKSAZ DENİZ ÜS KOMUTANLIĞINDAN YANGINA MÜDAHALE

Milli Savunma Bakanlığı’ndan da Datça’daki yangınla ilgili açıklama yapıldı. MSB açıklamasında, “Muğla Valiliğinin talebi üzerine Datça’da meydana gelen yangını söndürme çalışmalarına destek için Aksaz Deniz Üs Komutanlığımızdan personelin yanı sıra arazöz, dozer, su tankeri gibi yangın söndürme ve arazi araçları görevlendirilmiştir.” denildi.

ALEVLER SAHİLE İLERLİYOR

Alevler sahile doğru ilerlerken, tedbir amacıyla Datça – Palamutbükü kara yolu trafiğe kapatıldı.Yangına müdahaleler devam ederken, yangın nedeniyle Marmaris-Datça karayolu da trafiğe kapatıldı. Trafik ekipleri yolu trafiğe kapatarak sadece görevli araçların geçişine izin veriyor.

Datça’daki orman yangını sigara izmaritinden çıkmış

VALİLİK: ÇOK SAYIDA HAVA VE KARA EKİBİ YÖNLENDİRİLDİ

Muğla Valiliğinden orman yangını ile ilgili yapılan açıklamada alevlerin kontrol altına alınabilmesi için tüm imkanların seferber edildiği belirtilirken, “Datça Mesudiye Kocadağ mevkiinde henüz belirlenemeyen bir nedenle orman yangını çıkmıştır. Şiddetli rüzgarın da etkisiyle büyüyen orman yangınına 9 helikopter, 5 uçak, 20 arazöz, 9 su tankeri, 3 dozer ile müdahale edilmektedir. Yangını en kısa sürede kontrol altına almak için tüm imkanlar seferber edilmiştir. Bölgeye çok sayıda hava ve kara ekibi yönlendirilmiştir. Yerleşim yerlerini yangından korumak için gerekli tedbirler ekiplerimizce alınmaktadır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur” ifadelerine yer verildi.

Çeşme’de makilik yangını

OGM’DEN AÇIKLAMA

Orman Genel Müdürlüğü (OGM), Muğla, Datça, İzmir ve Urla’da çıkan orman yangınlarına ilk müdahalenin gerçekleştirildiğini bildirdi.

OGM’nin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, “Muğla, Datça, İzmir ve Urla’da çıkan orman yangınlarına ilk müdahaleyi gerçekleştirdik. Ormanın kahramanları yeşil vatanımızı alevlere karşı korumak için mücadele ediyor” ifadelerine yer verildi.