Sağanak sürüyor sel bitmiyor!

Sağanak sürüyor sel bitmiyor!
15 Haziran 2022 Gündem Google News

HABER MERKEZİ – Sağanak yağışın neden olduğu sel felaketleri devam ediyor. Bir haftadır sağanak yağışın etkisi altındaki Ankara’da dün öğleden sonra başlayan yağış Çankaya ve Etimesgut ilçelerinde yolları yine göle çevirdi, Nallıhan ilçesinde tarım arazilerine zarar verdi. Almanya’nın Ankara Büyükelçiliği’ni de su bastı.

Sel önceki gün de Ordu’yu da vurdu. İkizce ilçesinde önceki sabah başlayan ve gece saatlerine kadar aralıklarla etkili olan kuvvetli yağmurda, ilçe merkezinden geçen Akçay Deresi’nin yan kolları taştı. Taşkın nedeniyle dokuz evin zemin ve bodrum katlarını su bastı. Metrekareye 170 kilogram yağışın düştüğü ilçede selle birlikte 50 civarında heyelan ve yıkıntı meydana geldi. İlçede ekiplerin temizlik ve yol açma çalışması devam ediyor.

Dev yarıklar

Kayseri’nin Yeşilhisar ilçesinde son iki günde kuvvetli yağış etkili oldu. Derelerden taşan sular, ekili arazilere zarar verdi. Fatih Mahallesi Boztepe mevkiinde Ahmet Harmancı (52) ve diğer çiftçilere ait arazilerde yarıklar meydana geldi. Arazilerde ekili pancar, yonca ve ayçiçeği zarar gördü. Arazilerin birinde 2.5 kilometre uzunluğunda, 3 metre derinliğinde ve 2 metre genişliğinde yarık oluştuğu görüldü. Jeoloji Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Mustafa Umut Özdemir “Yarıklar obruk ya da depremden dolayı kaynaklanmamış. Arazi sel yatağı olabilir” dedi. Sele kapılan iki çoban da ekiplerce kurtarılırken 60 koyun öldü.

Mahsur kaldılar

Turuncu kodla uyarılan Osmaniye’de de kuvvetli sağanak etkili oldu. Sağanakla birlikte kent genelinde ev ve iş yerlerini su bastı. Mevlana Mahallesi 1 numaralı sokak aniden bastıran kuvvetli yağışla birlikte kısa sürede suyla doldu. Çocuklarını evde bırakıp bakkala gittiği sırada evini su basan bir kadın, çocukların sular altında kaldığını görünce komşularına haber verdi. Çocuklar traktör yardımıyla bulundukları yerden güvenli alana taşındı.

Karayollarında heyelan

Çorum’un Osmancık ilçesinde sağanak ve dolu yağışı sebebiyle Fındıcak’ta 120 dönüm arpa ekili arazide tahribat meydana geldi. Yağış sonrası Adatepe bölgesindeki çeltik sulama kanalı da taştı. İlçede yaklaşık altı dönüm çeltik tarlası hasar gördü. Bir fabrikanın deposunda bulunan bin 500 ton çeltik de zarar gördü.

Aksaray’n Taşpınar beldesinde sağanak nedeniyle 15 ev ile üç mandırayı su bastı. Sel ve taşkınlar sebebiyle Aksaray-Adana Karayolu da trafiğe kapatıldı. Maddi hasarlı kazaların yaşandığı yollarda uzun kuyruklar oluştu.

Sel nedeniyle Niğde-Sazlıca yolunda çökme meydana geldi, Niğde-Adana karayolunda ise heyelan oluştu. Ulukışla ilçesinde ise 500 metrelik hızlı tren tünel inşaatında mahsur kalan 3 işçi kurtarıldı.

Bingöl Karlıova’da sağanak nedeniyle meydana gelen sel ve heyelandan dolayı mahsur kalan araçlar, ekiplerin çalışmasıyla kurtarıldı.

Sağanak sırasında yıldırım düşmesi nedeniyle Gümüşhane’nin Torul ilçesinde 43 keçi, Malatya’da ise 40 küçükbaş hayvan öldü.

Kahramanmaraş’ın Elbistan ve Ekinözü ilçelerinde sağanak yağış hayatı felç etti. Yollar göle dönerken Şar Dağı’nın eteklerinden akan çamur nedeniyle ulaşım aksadı.

Sel kurbanı toprağa verildi

Ankara’nın Altındağ ilçesinde yaşanan sel felaketinde hayatını kaybeden Ramazan Gök defnedildi. Altındağ ilçesi Tatlar Mahallesi’nde yaşanan sel felaketinde kaybolan ve üç gün arandıktan sonra cansız bedeni bulunan iki çocuk babası Ramazan Gök (66), Karşıyaka Mezarlığı Ahmet Efendi Camii’nde kılınan cenaze namazının ardından Karşıyaka Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Erdoğan, sel bölgesini inceledi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sel nedeniyle büyük hasarın meydana geldiği Ankara’nın Akyurt ilçesinde helikopterden incelemelerde bulundu. Erdoğan, yetkililerden konuyla ilgili bilgi aldı.