“İBB İstanbul Tasarım Müzesi” olarak yeniden işlevlendirilen Süleymaniye Sıra Dükkânlar, tasarımlarla dolu bir festival takvimiyle yazı karşılıyor. Süleymaniye Sıra Dükkânlar Tasarım Müzesi Festivali, temmuz ve ağustos aylarında farklı üretimleri ve tasarım modellerini İstanbullularla buluşturacak. 6-7 Temmuz tarihlerinde gerçekleşecek festival; vitray, tasarım, seramik ve kil gibi çeşitli atölyelerin yanı sıra, sokak müzisyenlerinin performanslarına ve plak dinletisine de ev sahipliği yapacak. Çocuklar için Süleymaniye Hafıza Turu’nunda yer aldığı program, İstanbulluları 2 gün boyunca büyük bir şölene davet ediyor.
İBB Fen İşleri Dairesi Başkanlığının özenli restorasyonunun ardından İBB Miras tarafından “İBB İstanbul Tasarım Müzesi” olarak yeniden işlevlendirilen Süleymaniye Sıra Dükkânlar, sosyal mekânları, atölye ve etkinlikleriyle bulunduğu bölgeye değer katmaya devam ediyor. Sıra Dükkânlar’da konumlanan atölyelerde, keçe, vitray ve yorgan gibi kaybolmaya yüz tutmuş zanaat üretimlerinin yanı sıra, aydınlatmadan mobilyaya, takı ve mücevherden porselen ve seramiğe, dijital ve grafik tasarımdan illüstrasyona, mimariden kültür sanata ve kurumsal alan tasarımına uzanan geniş bir yelpazede saygın marka ve kurumların üretimleri İstanbullularla buluşuyor. Zanaatkâr, tasarımcı ve sanatçıları bir araya getirerek gelenekselle moderni aynı çatı altında yaşatmayı misyon edinen İBB İstanbul Tasarım Müzesi festival takvimi ziyaretçileri bekliyor.
Kapıları tüm İstanbullulara açık olan Süleymaniye Sıra Dükkânlar Tasarım Müzesi Festivali’nin 6-7 Temmuz 2024 tarihlerinde gerçekleşecek detaylı programı ve İBB Kültür’ün şehrin dört bir yanında düzenlediği tüm etkinlikler hakkında bilgi sahibi olmak, kentin eğlence rotasını takip etmek için İBB Kültür sosyal medya hesapları ve kultursanat.istanbul adresi takip edilebilir. Süleymaniye Sıra Dükkânlar Tasarım Müzesi Festivali’nin etkinlikleri için ücretsiz biletler, İstanbul Senin uygulaması üzerinden temin edilebilir.
PROGRAM
6 Temmuz 2024 Cumartesi
12.00 Plak Dinletisi
12.00 Süleymaniye Hafıza Turu (7-12Yaş)
13.00 Atölye: Vitray Atölyesi (Art ıVitray)
14.00 Sokak Müzisyenleri Performansları: Toshiya Chiba
14.00 Atölye: Takı Tasarım Atölyesi (Gigaro)
14.45 Atölye: Seramikle Haşır Neşir Atölyesi (Küçükev Seramik)
15.30 Atölye: Çocuklar İçin Keçe Atölyesi (Gülay Bilge) (7-12 Yaş)
15.30 Sokak Müzisyenleri Performansları: Fatma Uyanık
7 Temmuz 2024 Pazar
12.00 Plak Dinletisi
12.00 Süleymaniye Hafıza Turu
14.00 Atölye: Porselen Boyama Atölyesi (White Rabbit Porcelain)
14.00 Sokak Müzisyenleri Performansları: Eren Can Çadırcı
14.30 Atölye: Çocuklarla Vitray Atölyesi (Yadigar Ataklı Vitray Atölyesi ) (7- 12 Yaş)
14.45 Atölye: Tadımlık Sadekar Atölyesi (İdilius Jewelry )
15.30 Sokak Müzisyenleri Performansları: Tamay Amaç Türüç ve Mir Ebrahim Mousavi
15.30 Atölye: Kilden Figürler Atölyesi (Artdoll İstanbul)
SÜLEYMANİYE SIRA DÜKKÂNLAR HAKKINDA
UNESCO tarafından 1985 yılında Dünya Mirası Listesi’ne kabul edilen dört bölgeden biri olan Süleymaniye Camii ve Külliyesi, Kanuni Sultan Süleyman’ın emriyle dönemin baş mimarı Sinan tarafından 1550-57 yılları arasında inşa edildi. Merkezinde cami bulunan külliye medreseler, sıbyan mektebi, imaret, dârüşşifâ, hamam, Kanuni Sultan Süleyman Türbesi, Hürrem Sultan Türbesi ile Mimar Sinan Türbesi gibi yapıların barındırıyor. Süleymaniye Külliyesi’nin ayrılmaz bir parçası olan Sıra Dükkânlar, Süleymaniye Camii’nin doğu tarafındaki avlu duvarı ile Dârülhadis Medresesi’nin altında, Mimar Sinan Caddesi üzerinde bir sıra halinde yer alıyor. İşlevlerine ve üretilen ürünlere göre adlandırılan bu dükkânlar; dökmeci esnafının bölgedeki yoğunluğundan ötürü “Dökmeciler Çarşısı” olarak da bilinmekte. Rabi ve Salis Medreselerine bakan kısımda 35, Dârülhadis Medresesi altında ise 18 dükkân olmak üzere toplam 53dükkân asırlar boyunca üretimleriyle İstanbul’a hizmet verdi. 1950 yılındaki onarımlar sonucu özgün iç mekân kurgusunu kaybeden, son yıllarda ise kendi haline terk edilen Sıra Dükkânlar, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından 2023 yılında tamamlanan restorasyon ve yeniden işlevlendirme çalışmalarıyla İBB İstanbul Tasarım Müzesi olarak dönüştürüldü.
Kıvılcım Ural, Yeni Albümüyle Türkçe Rock Listelerine Damga Vurdu
Aşka sitem dolu bir hikâye: Delila’nın yeni parçası “Biz Çok Sevdik” yayında!
KILIÇ: Türkülerden Pop-Rock’a Uzanan Bir Yolculuk
TRT’den Öğretmenler Gününe özel içerikler
Petra’nın Yıldızı Parlıyor: Bulgaristan’dan Gelen İlham Verici Bir Başarı Hikayesi
Selena Araz’dan Amerika’ya single, Türkiye’ye dans fırtınası!