OKAN BAYÜLGEN: “KÜLTÜR SANATI YA DA EĞLENCEYİ SUNANLARIN SEYİRCİDEN KORKTUĞU BİR DÖNEMDEYİZ.”

OKAN BAYÜLGEN:  “KÜLTÜR SANATI YA DA EĞLENCEYİ SUNANLARIN SEYİRCİDEN KORKTUĞU BİR DÖNEMDEYİZ.”
21 Aralık 2023 Magazin Google News

Deniz Yüce Başarır’ın storytel.tr sponsorluğunda hazırladığı “Ben Okurum”da beşinci sezon, Okan Bayülgen’in konuk olduğu yeni bölümle devam ediyor! Başarır ile Bayülgen hem Storytel için seslendirdiği, dünya edebiyatının en önemli distopyalarından biri olarak kabul edilen Cesur Yeni Dünya hem de kitap seslendirme, sesli kitap ve sanat dünyası üzerine bir sohbete imza atıyorlar. “Şu anda kültür sanatı ya da eğlenceyi sunanların seyirciden korktuğu bir dönemdeyiz,” diyen Okan Bayülgen insanların bir şeyleri beğenmesinin zorlaştığı böylesi bir ortamda, Storytel gibi bir sesli kitap platformunun Türkiye’de çok sayıda aboneye erişmesinin çok değerli olduğunu ifade ediyor. Bayülgen, bölümün odağındaki Aldous Huxley imzalı başyapıt içinse “Bugünü anlamak için ve geleceğinizi anlamak için, hatta sırf sizin değil, çocuklarınızın, çocuklarınızın çocuklarının geleceğini de öngörebilmek için okumak gerekiyor mutlaka Cesur Yeni Dünya’yı,” yorumunu yapıyor.

 Türkiye’nin en uzun soluklu kültür-sanat podcast serilerinden “Ben Okurum”un yeni bölümünde deneyimli yayıncı Deniz Yüce Başarır, oyuncu, şovmen, yönetmen, yapımcı ve seslendirme sanatçısı Okan Bayülgen’i ağırlıyor. Storytel için seslendirdiği, dünya edebiyatının en önemli distopyalarından biri olarak kabul edilen Cesur Yeni Dünya’yı hem bir okur hem de bir okuyucu gözüyle değerlendiren Bayülgen ile Deniz Yüce Başarır’ın derin sohbeti, İngiliz yazar ve filozof Aldous Huxley’nin başyapıtındaki evren üzerinden günümüz dünyası hakkında fikirlere kadar uzanıyor. Ve tabii her zaman olduğu gibi kitaptan can alıcı bölümler de “Ben Okurum” dinleyicileri için seslendiriliyor.

“Yaptığım hiçbir işi sevdiğimi söyleyemem”

 Kitap seslendirme üzerine konuşurken “Aslında yaptığım hiçbir işi sevdiğimi söyleyemem. Niye seveyim ki?! Bunlar profesyonel şeyler,” diyen Okan Bayülgen “Fakat tabii ki müthiş deneyim oluyor. Cesur Yeni Dünya bir başyapıttır. Bu başyapıtı okuma cüretinde bulunuyorum o sırada. Hakkını verebilecek miyim diye, korka korka yapıyorum. Bu kadar korkarak yapılan bir iş! Seviyor musun? Hayır, sevmiyorum. İyi yapmaya çalışıyorum,” diye ekliyor.

“Aleladeliğin hükümdarlığı yaşanıyor”

Okan Bayülgen Son yıllarda iletişimin çok hızlı tüketildiği, herkesin iletiştiğini sandığı ama hiç iletişilemeyen bir dünyada seyirci, okuyucu, dinleyici kolaycılığı ve dijital platformlardan kendilerini izletmek isteyenler göklere çıkarılıyor. Sinema ya da müzik platformlarından tık’la para kazananlar da, bunun tekniklerini, matematiğini geliştirmeye çalışıyorlar,” diyor ve ekliyor: “Ve böylece aleladeliğin hükümdarlığı yaşanmaya başlanıyor.”

Yayıncılık dünyasının deneyimli ismi Deniz Yüce Başarır, “Ben Okurum” adlı podcast serisinin her bölümünde farklı bir konukla birlikte farklı bir kitaba odaklanıyor. Kitaplar üzerine bir arkadaş sohbeti tadında ilerleyen ve aynı zamanda bilgilendiren podcast’te Başarır, kitabın ona hissettirdiklerini anlatırken yazarıyla ilgili anahtar niteliğinde bilgiler vermeyi de ihmal etmiyor. Storytel Türkiye’nin sponsorluğunda hazırlanan “Ben Okurum”un bölümlerine Storytel, Spotify ve Apple Podcasts başta olmak üzere podcast dinlenebilen tüm kanallardan ulaşılabiliyor. Başarır, hızla büyüyen sosyal video platformu gather-in’de açtığı “Ben Okurum” adlı mekânda dinleyicileriyle çevrimiçi ortamda bir araya gelerek kitapları konuşacağı yüz yüze buluşmalara ise Ocak 2024’ten itibaren başlıyor.

“BEN OKURUM” HAKKINDA

Değişen medya düzeninde podcast’ler gün geçtikçe önem kazanıyor. Tüm dünyada sayısı hızla artan bu yeni mecra için Türkiye’de de durum farklı değil. Çoğunlukla sohbet ya da monolog ağırlıklı podcast’lerin arasında, nadir de olsa tematik yapımlar da ortaya çıkıyor. Türkiye’nin en deneyimli yayıncılarından Deniz Yüce Başarır’ın imzasını taşıyan “Ben Okurum” adlı podcast de bu nadir yapımlardan biri. “Ben Okurum”un her bölümünde farklı bir kitaba odaklanan Başarır, kitabın ona hissettirdiklerini anlatırken, yazarıyla ilgili anahtar niteliğinde bilgiler vermeyi de ihmal etmiyor. Her bölümüne farklı bir ismin konuk olduğu “Ben Okurum”u bir arkadaş sohbeti gibi dinlemek de mümkün; kitaplar hakkında konuşan, tartışan, kitap sevgisini paylaşan dostların muhabbeti olarak… Ancak bu sohbetle sınırlı kalmayan podcast, söz konusu kitaptan alıntıları ve Deniz Yüce Başarır’ın kitapla ilgili bilgileri, kendi fikirlerini, yaşanmışlıklarını paylaştığı metinleri de kitap meraklılarına sunuyor. Birbirini tamamlayan, ustalıkla bir araya getirilmiş bu üç parçalı yapısı, “Ben Okurum”u diğer podcast’lerden ayıran en önemli özelliklerinden biri.

DENİZ YÜCE BAŞARIR HAKKINDA

Psikoloji okudu. Seslendirme sanatçılığı, çevirmenlik, televizyon programcılığı ve sunuculuğu yaptıktan sonra 2003 yılında editör olarak Doğan Kitap’ta yayıncılığa başladı. 2017 yılında yayın direktörüyken yayınevinden ayrıldı; aynı yıl genel yayın yönetmeni olarak hep kitap’ın kurucu ekibinde yer aldı. Mart 2019’da bu görevinden de ayrılan Başarır, şu günlerde Storytel’de birçok kitabın sesi olarak ve “Ben Okurum” adlı podcast’iyle dinleyicilerle buluşuyor. Başarır’ın, babası ve Kent Oyuncuları’nın kurucularından usta tiyatro adamı Kâmran Yüce’nin arşivine dayanarak kaleme aldığı Perde Kapanmasa Görecektiniz, Kâmran Yüce’nin Arşivinden Kent Oyuncuları’nın Kuruluş Hikâyesi (1959-1986) adlı kitabı Ekim 2021’de okurlarla buluştu.