Eğitimleri devam ediyor! Türkiye’nin uzay yolcuları merak edilenleri cevapladı

Eğitimleri devam ediyor! Türkiye’nin uzay yolcuları merak edilenleri cevapladı
03 Eylül 2023 Gündem Google News

Bakan Kacır, uzaya gidecek olan ilk Türk vatandaşları pilot Alper Gezeravcı ve mühendis Tuva Cihangir Atasever ile beraber, Ankara’da devam eden uzay, havacılık ve teknoloji festivali TEKNOFEST’te basın toplantısı düzenledi. Bakan Kacır, Türkiye’nin ilk uzay yolcularını göndermeye hazırlandıklarını belirterek, “Biz TEKNOFEST’i ilk kez düzenlerken sadece bir havacılık festivali değil, bir uzay festivali de olmasını kararlaştırmıştık.

Bu yüzden her TEKNOFEST’te özellikle uzay çalışmalarını üst sıralarda tutuyoruz. Ama bu yıl önceki yıllardan farklı bir heyecanımız var. İstanbul TEKNOFEST’te geçtiğimiz aylarda Cumhurbaşkanımız Türkiye’nin ilk uzay yolcularını tanıştırmıştı. Sonrasında onlar Türkiye’de birtakım eğitimlere katıldı. Özellikle uluslararası uzay istasyonunda gerçekleştirecekleri 13 bilimsel deneye ilişkin Türkiye’nin farklı üniversitelerinde araştırma merkezlerinde eğitim programlarına katıldılar.

“Geri sayım içindeyiz’

ABD’de gerçekleştirilen eğitim programlarını sürdürdüler. Şimdi geri sayım içerisindeyiz. Birkaç ay sonra kendilerini uluslararası uzay istasyonuna yolcu edeceğiz ve tarihimizde önemli bir ilke imza atacağız” ifadelerini kullandı.

“Nisan ayında ABD’de başlamış olan eğitimlerimiz bütün yoğunluğuyla devam etmekte”

Pilot Albay Alper Gezeravcı bu görevin yeni nesiller için yeni bir rol model olacağını belirterek, “Devletimizin iradesiyle bizlerin çocukluğunda hayalimizin sınırı çizilen gökyüzü artık burada olan genç kardeşlerimiz, geleceğimizin teminatı olan nesiller için artık bir sınır olmaktan çıkmıştır. Türkiye’mizin 100. yılında icra edeceğimiz ilk uzay yolculuğumuz aslında bir yere varış hikayesi değil devletimizin iradesiyle gelecek nesillerimizin tereddütsüz hayallerini sınırını taşıyabileceği gökyüzünün derinliklerine öteleyebileceği bir yolculuk.

Cumhurbaşkanı Erdoğan tanıttı! Türkiye’nin uzay yolcuları belli oldu

Nisan ayında ABD’de başlamış olan eğitimlerimiz bütün yoğunluğuyla devam etmekte. Bugün buraya katılış öncesinde ABD’de başlayan bu eğitim sürecimiz Japonya’da ve Almanya’yı kapsayan birer haftalık içeriklerle devam etti. Bu katılımın hemen ardından yarın itibariyle ABD’de devam etmekte olan eğitimlerimize devam ediyoruz. Bu yılın kalan süreci içerisinde görevimizi icra etmek üzere hazır hale geleceğiz. Cumhurbaşkanımız tarafından halkımıza bu açıklamanın yapıldığı gün o sahnede olmak, milletimizin huzurunda bu şerefe nail olmak, her Türk ferdinin olduğu gibi tarif edemeyeceğimiz bir mutluluğa imkan sağladı. Bu görevde gelecek nesillerimize bir rol model eşlik edecek şekilde, Cumhurbaşkanımız gibi bir iradenin halkımıza açıklamış olması müthiş bir mutluluktu” diye konuştu.

“Türkiye’nin iki astronot adayından birisi olarak bulunmak benim için tarifi güç bir gurur ve onur”

Tuva Cihangir Atasever ise TEKNOFEST’te bulunmanın kendisinin için farklı bir anlam ifade ettiğini belirterek, “Ben ROKETSAN’da görev yaptığım süre dahilinde TEKNOFEST roket yarışmasının icra edilmesinde aktif görev aldım. Her yıl Aksaray’da atışlarda görev aldım, buradaki lansman etkinliklerine de katıldım. Dolayısıyla şu anda karşısınız da Türkiye’nin ilk iki astronot adayından birisi olarak burada bulunmak benim için tarifi güç bir gurur ve onur. Hepinize çok teşekkür ederim buraya geldiğiniz ve bu milli teknoloji hamlesi dip dalgasını oluşturduğunuz için minnetlerimi sunarım” açıklamasında bulundu.

İlginizi Çekebilir

“Bizim hedefimiz önümüzdeki aylardan itibaren eğitimlerden maksimum faydayı elde etmek”

Nisan ayından itibaren çok yoğun bir eğitim programının içerisinde olduklarının da altını çizen Atasever, “ABD’de bizim paydaşı olduğumuz, bir misyonu gerçekleştirilmesi adına görev alacak ilgili kurumlarda hem teorik hem de uygulamalı eğitimlerden geçiyoruz. İlk defa bizim milletimizden iki insan, uzayda yürütülecek kapsamlı bir görevin paydaşları olacak. İlk defa o eğitimlere maruz kalıyoruz ve çok kıymetli bilgiler ediniyoruz. Bizim hedefimiz önümüzdeki aylardan itibaren eğitimlerden maksimum faydayı elde etmek, maksimum bilgiyi edinmek ve bahsedildiği üzere yalnızca bir başlangıç olan kolektif uzay maceramızın bir başlangıç adımı olan bu projeyi laikiyle yerine getirmek. Önümüzdeki yıllarda yürüteceğimiz projeler de verebileceğimiz maksimum faydayı vermek olacak” dedi.

Uzaya giden ilk Türk Hava Kuvvetleri pilotu olacak! Yeni rütbesini Bakar Güler taktı