Türkiye’nin yeni silahı UÇA! Düşmana fırsat tanımayacak

Türkiye’nin yeni silahı UÇA! Düşmana fırsat tanımayacak
28 Temmuz 2023 Gündem Google News

Oğuzcan Atış / Milliyet.com.tr – İstanbul’da düzenlenen IDEF’23 Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı ilk kez görücüye çıkan birçok sisteme ev sahipliği yapıyor. 84 ülkeden 33 Bakan, 21 Bakan Yardımcısı, 7 Genelkurmay Başkanı da dahil olmak üzere toplamda 96 üst düzey ismin katılım sağladığı ve birçok önemli iş birliği anlaşması imzalanan fuarda ilk kez tanıtılan ve ilgiyle takip edilen ürünlerden birisi de MKE tarafından TÜBİTAK-SAGE ve Koç Savunma ortaklığıyla geliştirilen UÇA deniz mayını oldu. MK-84 genel maksat bombası geometrisi üzerinden geliştirilen UÇA’nın oyun değiştirici bir güç çarpanı olduğunu ifade eden Makine ve Kimya Endüstrisi Genel Müdürü İlhami Keleş, UÇA akıllı dip mayınının düşman unsurlar üzerinde oldukça etkili ve tedirgin edici olacağını ifade etti.


‘İSTEDİĞİMİZ NOKTAYA İNDİREBİLİYORUZ’

Makine ve Kimya Endüstrisi’nin Akıllı Dip Mayını MALAMAN Projesi ile akıllı deniz mayını yeteneği kazanmış olduğuna dikkat çeken MKE Genel Müdürü İlhami Keleş, UÇA’nın ortaya çıktığı süreçte MKE, TÜBİTAK-SAGE ve Koç Savunma’nın daha önce sahip olduğu yeteneklerin bir araya getirildiğini ifade etti. Keleş, şunları söyledi:

Alıntı Metni

İHA SİSTEMLERİNDEN DE ATILABİLİYOR

Havadan Bırakılan Güdümlü Deniz Mayını UÇA’nın Türk Hava Kuvvetleri’nin envanterinde bulunan F-16 ve F-4 gibi platformların yanı sıra Aksungur ve Akıncı gibi insansız hava araçlarından da atılabileceğini ifade eden İlhami Keleş, şöyle devam etti:

Alıntı Metni

Keleş, UÇA’nın sualtı dost-düşman tanımlama sistemine sahip olacağını belirterek UÇA üzerinde basınç, titreşim, manyetik anomali ve akustik sensörleri yer alacağına dikkat çekti ve sahip olduğu yetenekler sayesinde UÇA’nın önemli bir caydırıcı aktör olacağını dile getirdi.

‘IDEF REKOR KIRDI’

Onlarca ülkenin katıldığı savunma fuarı IDEF’te silahlı robottan drone saldırılarına karşı sistemlere kadar Türk savunma sanayii ürünleri büyük ilgi görüyor. Bu kapsamda gazetecilerin sorularını cevaplayan Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, fuara katılımın yüksek olduğunu ifade ederek“Çok yoğun, müthiş bir ilgi var. Bundan da büyük memnuniyet, gurur duyuyoruz”dedi.

IDEF’i savunma sanayi ekosisteminde faaliyet gösteren temsilcilerle iş birliklerini güçlendirmek için önemli bir platform olarak nitelendiren Güler, “Bu yıl on altıncısı düzenlenen IDEF’te gerek yerli ve yabancı katılımcı, gerekse yabancı heyetlerin katılımı açısından rekor kırıldı”ifadesini kullandı.

Content Video – Yerli sistemler görücüye çıktı! Savunma sanayinin kalbi IDEF’teatıyor
MasterChef All Star son bölümde Mehmet şef çileden çıktı! Geceye damga vuran domates sosu
‘Ya Çok Seversen’de Leyla’ya soğuk duş! ‘Ateş hiçbir şeyi hatırlamıyor’
Fenerbahçe’den 3 transfer bombası birden! Prensipte anlaşma sağlandı