Mimar Sinan’ın kayıp kafatası nerede? Söylentiler bitti, gizem başladı

Mimar Sinan’ın kayıp kafatası nerede? Söylentiler bitti, gizem başladı
25 Haziran 2023 Gündem Google News

Zeynep Dilara Akyürek / Milliyet.com.tr – Mimarlık hayatına 50’nci yaşında başlamış olmasına rağmen asırlara meydana okuyan sağlam ve görkemli yapılar inşa etti, üstelik bu yapıların hiçbiri depremden etkilenmedi. Osmanlı İmparatorluğu’nun baş mimarı olarak tanınan Mimar Sinan, birçok kişiye göre bir dahiydi. Yarattığı gösterişli eserlerle herkesi kendine hayran bırakan Mimar Sinan’ın aslında bir Türk olmadığı ölümünden sonra en çok konuşulan konuların başında geliyordu. Baş mimarın ölümünden tam 347 yıl sonra mezarı açıldığında yaşananlar ise bugün dahi gizemini korumaya devam ediyor.


BAŞ MİMAR’IN MEZARI NEDEN AÇILDI?

Mimarlık hayatına 49 yılda toplam 375 eser sığdıran Mimar Sinan, birçok kişi tarafından dahi olarak kabul ediliyor. Ünlü mimarın, eserlerini daha önce karşılaşılmamış matematik formülleri ve fizik kurallarını kullanarak oluşturması onun olağanüstü biri olarak görülmesine sebep oldu. Hatta bu olağanüstü durum bazı tarihçilere göre Mimar Sinan’ın aslında Türk olmadığını dahi düşündürttü.Özellikle 1900’lü yılların başında ortaya çıkan bu söylenti, 1935 yılında resmi bir kararla baş mimarın mezarının açılmasıyla tarihe karıştı. Ancak ünlü mimarın mezarının açılması önemli bir soru işaretini ortadan kaldırırken bir başka gizemli sonuca yol açtı. ‘Mimar Sinan’ın Kayıp Kafatası’ adlı kitabın yazarı,Mimari ve Restorasyon UzmanıHakan Sökmen Mimar Sinan’ın mezarının açılma sebebini şu şekilde özetledi:

Alıntı Metni


O dönem Mimar Sinan’ın mezarının açılmasıyla yetkilendirilen isimler aslında pek de yabancı değildi. Bugünkü adıyla Türk Tarih Kurumu olan Türk Tarihi Tetkiki Kurumu adına Hasan Cemil Çambel, Atatürk’ün manevi kızı Afet İnan ve Şevket Aziz Kansu Mimar Sinan’ın mezarını açarak kafatasını çıkarmıştı.

Türkiye’yi şoke eden koca katilleri! ‘Sinekten zehir’ kumpasını mektup çözdü

KAFATASININ ŞEKLİ HER ŞEYİ ORTAYA ÇIKARDI

Hakan Sökmen, Mimar Sinan’ın kafatasının çıkarılıp tetkik edilmesi sonrası dönem gazetelerine yansıyan haberlere de değindi. Sadece ulusal değil, uluslararası bir mesele haline gelen dahinin Türk olup olmadığına artık kesin olarak bir cevap verilmişti. Mimar Sinan’ın mezarının açıldığı hafta yayımlanan bir gazetede şöyle bir habere yer alıyordu:

Alıntı Metni


‘O MÜZE HİÇBİR ZAMAN AÇILMADI’

Mimar Sinan’ın mezarında yapılan incelemeler sonucunda dahi ismin Türk olup olmadığı netliğe kavuşsa da Osmanlı’nın baş mimarının kafatasının kaybolduğuna yönelik çıkan haberler zaman içerisinde büyük bir gizeme evrildi.Sergilenmesi düşünülürken kaybolan kafatasının nerede olduğunun hâlâ bir sır olduğuna dikkat çeken Hakan Sökmen, Mimar Sinan’ın kafatasıyla ilgili şu çarpıcı bilgileri paylaştı:

Alıntı Metni

ATATÜRK’TEN ÖZEL NOT

Yapılan tüm incelemelerin ardından Mimar Sinan’ın Türk olduğu kanıtlandığında Türk Tarih Kurumu yetkilileri Mustafa Kemal Atatürk‘ün yanına giderek durumu heyecanla anlatmıştı. Dahinin Türk olduğunun kanıtlanmasına çok memnun olduğunu ifade eden Atatürk ise 2 Ağustos 1935 saat 22.50 tarihli notunda Mimar Sinan’ın heykelinin dikilmesi için emir vermişti.

Rusya’yı şoka sokan isyan! Wagner Moskova’ya yürüdü
Rusya’da 24 saatlik Rus ruleti