Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nin, aralarında Çetin Doğan’ın da bulunduğu 7 kişiye verilen beraat kararını bozmasının ardından yeniden görülen balyoz davasında ceza çıktı. Mahkeme Çetin Doğan’ı, “suç için anlaşma” suçundan 6 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırdı. Diğer sanıklar ise 5 yıl 10 ile 5 yıl arasında değişen cezalara çarptırıldı. Oy çokluğu ile alınan kararda üye hakim karara muhalefet şerhi koyarak, olay tarihinde yürürlükte olan mevzuatlar gereği sanıkların görevlerini yerine getirdiğini ve haklarında beraat kararı verilmesi gerektiğini belirtti.
Anayasa Mahkemesi’nin “hak ihlali” kararının ardından yeniden görülen Balyoz davasında, İstanbul Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi 31 Mart 2015 tarihinde 236 sanığın beraatına karar verdi. İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı emekli General sanıklar Çetin Doğan, İhsan Balabanlı, Behzat Balta, Mehmet Kaya Varol, Metin Yavuz Yalçın, Erdal Akyazan ve Emin Küçükkılıç’ın beraatının usul ve yasaya aykırı olduğunu belirterek karara itiraz etti. Yapılan itiraz sonrası 229 sanık hakkındaki beraat kararı onanırken, 7 sanık hakkındaki beraat kararı ise bozuldu. Bozma kararının ardından 7 sanığın yargılanmasına yeniden başlandı.
Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde bugün görülen duruşmaya, 28 Şubat davası kapsamında tutuklu bulunan emekli Orgeneral sanık Çetin Doğan, cezaevinden SEGBİS ile bağlandı. Duruşmada tutuksuz sanıklar İhsan Balabanlı, Behzat Balta, Mehmet Kaya Varol, Erdal Akyazan ile Emin Küçükkılıç ve avukatları da hazır bulundu. Duruşmada son sözleri sorulan sanıklar haklarında beraat kararı verilmesini talep etti.
ÇETİN DOĞAN’A 6 YIL 8 AY HAPİS CEZASI
Alınan son sözlerin ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanık Çetin Doğan’ı Çetin Doğan’ı, “suç için anlaşma” suçundan 6 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırdı. Sanık Behzat Balta aynı suçtan 5 yıl 10 ay, sanıklar Mehmet Kaya Varol ile İhsan Balabanlı 5 yıl 5 ay, sanıklar Erdal Akyazan ile Emin Küçükkılıç da yine aynı suçtan 5 ay hapis cezasına çarptırıldı. Yargılama aşamasında hayatını kaybeden Metin Yavuz Yalçın hakkındaki dava da düşürüldü.
“SANIKLAR TARAFINDAN KABUL EDİLEN SEMİNER VE SES KAYITLARI..”
Mahkeme kararında, sanıklar tarafından varlığı kabul edilen seminerde yine sanıklar tarafından gerçekleştirildiği kabul edilen ses kayıtlarına vurgu yaparak, “Özellikle somut yer ve kişiler belirtilmek suretiyle milli mutabakat hükümeti kurulması, yönetimin devralınması, iktidar partisine mensup belediye başkanları, siyasetçiler ve bir kısım yöneticilerin bu çerçevede toplanıp gözaltına alınarak tutuklanacağına yönelik konuşma içerikleri, plan seminerinin hukuki dayanağı ile icra şekline ilişkin kurumsal belgeler dikkate alındığında sanıkların fikir birliği içerisinde iştirak halinde vukuu bulan eylemlerinin, suç için anlaşma suçunu oluşturduğu..” ifadelerini kullandı.
ÜYE HAKİM KARARA MUHALEFET ŞERHİ KOYDU
Verilen karara kıdemli üye hakim ise muhalefet şerhi koyarak itiraz etti. Üye hakim tüm dosya kapsamı incelendiğinde, “suç için anlaşma” suçunun unsurlarının oluşmadığını belirtti. Olay tarihinde yürürlükte olan, İç Hizmetler Kanunu, Sıkıyönetim Kanunu, Sıkıyönetim Yönergesi, Emasya Protokolü’nü örnek veren üye hakim, “Sanıklar mevzuat gereğince söz konusu semineri düzenleyerek ve de seminer kapsamında sıkıyönetim planı dahil yargılamaya konu sunumları yaparak görevlerinin gereğini yerine getirmiş oldukları kanaatinde olduğumdan sayın çokluğun mahkumiyet kararına katılmadığıma, sanıklar hakkında beraat kararı verilmesi gerektiğine dair muhalefet şerhimdir” dedi.
Yaşama İlham Verenler Ödülleri Başlıyor!
Kıvılcım Kalay’dan “Gönüller Hiç Yas Tutar mı?” Şarkısına Çarpıcı Yanıt!
20.Avrupa Kalite Zirvesi Londra’da Gerçekleşti
Muğla’da Genç Sinemacılara Ödül Yağmuru
Menekşe Kankavi “Dünyada İyilik Var Derneği”nden ilk iyilik
Maltepe Belediyesi, “Sürdürülebilir Gelecek” için ilk adımı attı