‘Hesapları sormak boyun borcumuz’

‘Hesapları sormak boyun borcumuz’
02 Mart 2023 Gündem Google News

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kahramanmaraş merkezli deprem felâketinin ardından muhalefetin tavrını eleştirirken, “Millet 14 Mayıs’ta gereğini yapacaktır” diyerek birkez daha seçim tarihi için 14 Mayıs’a işaret etti. Erdoğan, afet yönetimine yönelik tartışmalara ilişkin de “Biz daha önce eşi ve benzerine rastlanmamış bu felâketin murakabe ve muhasebesini yapıyoruz. Sorulması gereken hesapları da adli, idari, siyasi olarak sormak boynumuzun borcudur” ifadelerini kullandı.

Erdoğan partisinin grup toplantısında özetle şunları söyledi:

SÜREÇ NORMAL DEĞİL: Ülke olarak her ne kadar birileri kabul etmese de asrın felâketi diye nitelenen 6 Şubat tarihli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler ve sonrasında büyüklüğü 6.6’ya kadar çıkan 11 bin 400’ün üzerinde sarsıntı yaşadık. Depremler hâlâ devam ediyoruz. Türkiye bir çeşit deprem fırtınasına tutulmuş durumda. Depremleri engelleyebilmemiz mümkün değildir. Bize düşen görev; evvela deprem öncesi altyapısıyla, yollarıyla, hastaneleriyle, okullarıyla, konutlarıyla, işyerleriyle güvenli yerleşim yerleri inşa etmek, hazırlık yapmaktır.

BAHANELERE SIĞINMIYORUZ: Yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı 203 bin 958 binada, 583 bin 628 bağımsız bölüm var. Yüzde 98’i 2000 öncesi yapılan binalardan oluşuyor… Tabii ki biz ne bunların ne de başka bahanelerin arkasına asla sığınmıyoruz. Felâketin haberini alır almaz, şartları sonuna kadar zorlayarak yapılabilecek her şeyi yapmanın gayreti içinde olduk. OHAL bölgesi, afet bölgesi ve mücbir sebep ilanlarını yaparak hukuki altyapıyı kurduk. AFAD’ın yanı sıra, belediyelerimizi, STK’larımızı, polisimizi, askerimizi seferber ettik. Elbette buna rağmen kimi eksiklikler, aksaklıklar, gecikmeler yaşanmıştır. Ama herkes şahittir ki var gücümüzle ve olabilecek en hızlı şekilde depremzedelerin yardımına koştuk.

SİRK CAMBAZLARI: Birilerinin insanlarımızla birlikte devletin ve hükümetin de yıkıntının altında kalmasını ellerini ovuşturarak beklediğini biliyoruz. Bütün bu vaveylayı koparanlar, bu sirk cambazları, felâket tellalları acaba bölgeye bugüne kadar kaç kere gitti? Şahsım ve Cumhur İttifakı olarak bölgeye iki kez gittik; arkadaşlarım zaten sürekli bölgede… Biz de daha önce eşi ve benzerine rastlanmamış bu felâketin ilk anından beri yaşanan her şeyi takip ediyor, murakabe ve muhasebesini yapıyoruz. Sorulması gereken hesapları da adli, idari, siyasi olarak sormak boynumuzun borcudur.

ZAFİYET DEĞİL: Eksiklerimizi söylemek, helâllik istemek zafiyetimiz değil, milletimizle aramızdaki samimi muhabbetin ifadesidir. Milletimizle böyle gönül bağı olmayanlar, deprem turisti edasıyla bölgeden gelip geçenler bu hasbi muhabbetin manasını kavrayamaz.

NOT EDİYORUZ: Söylenen her şeyi, takınılan her tutumu, oluşturulmak istenen her algıyı şimdilik not ediyoruz. Vakti gelince açıklayacağız. Ama şimdi tek gündemimiz depremdir. Vatandaşlarımızın tamamının mağduriyetini giderene kadar başka gündemlerle kendimizi meşgul etmeyeceğiz… AFAD’ın ve diğer STK’ların pek çok afette, insani krizde gösterdiği çalışmaları yakından takip ettik. Deprem bölgesinde takdire şayan çalışmalar yürüten sivil yardım kuruluşlarına, bunlara yapılan hakaretleri de asla unutmadığımızı, ileride hesabını sormak üzere kayıtlarımıza aldığımızı belirtmek istiyorum.

Millet 14 Mayıs’ta gereğini yapacak’

Bugün yavru muhalefet çıkmış yargıya bizim adeta yön verdiğimizi… Ya ayıptır. Türkiye’de Erdoğan’ın bu konuda nasıl davrandığını Rabbim bilir, sen anlamazsın. Sen önce kendini düzelt. Şunu iyi bilin ki bu millet inşallah vakit geliyor, 14 Mayıs’ta gereğini yapacaktır. Asla bu tür kuru sıkı atanlara prim vermeyecektir. Birileri için oturdukları yerden atıp tutmak, esip gürlemek, frensiz konuşmak kolay.

‘Yatay mimariden taviz verilmeyecek’

Deprem bölgesinde 75 bin 681 köy evin toplam 468 bin 31 hane inşa etmeyi planlıyoruz. Bir yıl içinde bunları tamamen bitireceğiz. Mart ayının ilk günleri itibarıyla 21 bin 244 konutiçin kazmayı vurmuş oluyoruz… Artık hiçbir şekilde yatay ve bölgenin kültürüne uygun özgün mimariden taviz vermeyeceğiz. Yıkılan yerlerin zeminleri sıkıntılıysa, hele hele fay hattındaysa, oralarda asla yapılaşma olmayacak…

‘Başörtüsü konusunu neticelendireceğiz’

Erdoğan, “Meclis Genel Kurulu’nda EYT meselesi kabul edildi.Başörtüsü teklifini Meclis’e sunmuştuk. Arkadaşlarım gerekli çalışmaları sürdürüyor. Bunu konuyu da en kısa zamanda neticelendireceğiz” dedi.