Sağlık Bakanı Fahrettin Koca deprem bölgesinde açıklamalarda bulundu. Bakan Koca, Türkiye’nin tarihinin en büyük felaketlerinden biri ile karşı karşıya kaldığını vurgulayarak, “Sabaha karşı Kahramanmaraş Pazarcık merkezli 7.7 büyüklüğündeki depremin ardından çevre bölgelerde de 3 tane 6 ve üzeri olmak üzere toplam 147 artçı deprem meydana geldi. Deprem tüm bölgede hissedilmiş olmak ile beraber Hatay başta olmak üzere 10 ilde ciddi hasar söz konusu. Şu ana kadar tespit edilen bin 651 vatandaşımız hayatını kaybetti. 11 bin 119 yaralımız mevcut. Üzüntümüz çok büyük. Hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Milletimizin başı sağ olsun” ifadelerini kullandı.
Deprem bölgelerindeki hastanelerde de hasar oluştuğunu belirten Bakan Koca, “Hatay Eğitim Araştırma Hastanemizde ciddi hasar var. Ayrıca İskenderun Devlet Hastane’mizin eski binası A blok depremde çöktü. Şu an enkaz altındaki hasta ve çalışanlarımızı kurtarma çalışmalarımız sürüyor. Bu iki hastanemizdeki ambulanslarla özellikle İskenderun’dan yaralıları Mersin Şehir Hastanesi’ne, Hatay’dakileri yaralıları ise Adana Şehir Hastanemize naklediyoruz. Bölge hastanemizde yaralılar için kapasite oluşturduk. Uçak ve kara ambulanslarımız hasta nakillerine başladı. Hastanelerimizde tüm sağlık çalışanları tüm kadro görev başında. Hava şartları ve depremden etkilenen bölgenin büyüklüğü sebebiyle ekipler sahaya zorlukla ulaşıyor. Helikopterlerimiz hava muhalefeti sebebiyle bugün kalkamadı. Devlet olarak tüm zorluklara rağmen ekiplerimizi seferber etmiş durumdayız. AFAD, UMKE 112 acil, Silahlı Kuvvetleri, kolluk kuvvetleri, arama kurtarma ekipleri sahada çalışıyor. Çevre illerden de ekiplerimizi bölgeye sevk ettik. Afetten etkilenen 10 ilimizdeki ekiplere ve ambulanslara ilaveten il dışından 602 ambulans, 187 UMKE timi, 2 ambulans uçağımız ile toplam 2 bin 256 acil sağlık personeli hasar gören illerimize ulaştı. Devlet tüm imkanlarıyla yaralarını sarmak için bölgede. Tüm vatandaşlarımızdan dua bekliyoruz. Bu felaketler ancak birlikte dayanışma ile aşılabilir. Ülkede bir seferberlik hali olduğunu biliyoruz. İllerdeki afet koordinasyon merkezleri aracılığıyla koordinasyona katılmak son derece önemli. Hep birlikte yaralarımızı saracağız” diye konuştu.
BAKAN AKAR
Milli Savunma Bakanı Akar , “Silahlı kuvvetler olarak bütün arkadaşlarımızla birlikte çalışmalara başladık, kriz merkezi oluşturduk. Süratle 17 uçakla A400m’ler dahil bir hava yardım koridoru oluşturduk. Ayrıca AKINCI TİHA’lar da görevlendirildi. İhtiyaç duyulan bütün personeli söz konusu bölgelere ulaştırmak için büyük gayret gösterdik. Çadır ihtiyacı var. Mehmetçik çalışmalarını sürdürüyor.” dedi.
BAKAN DÖNMEZ: AKARYAKIT İLE İLGİLİ SIKINTI YAŞAMIYORUZ
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, deprem bölgesi Hatay’da yaptığı açıklamada, “Yıllardır bu işin içerisindeyim. Teknik bir insanım. Hakikaten böylesini ilk defa gördüm, yaşıyorum. Hemen hemen 10 ilimizde onlarca ilçe ve yerleşim birimini olumsuz etkileyecek büyüklükte depremden bahsediyoruz. Doğal olarak altyapılar sıkıntı olabilir. Şiddet karşısında ciddi hasarlar aldılar. Elektrik ve doğalgaz şebekesinde hasar var. Ekiplerimiz ilk andan itibaren arızalara müdahale etmeye başladılar ama bu kadar yoğun ve çok sayıda olmasından dolayı ekiplerin bütün arızalara yetişmesi mümkün olamayacağı için çevre illerden takviye talebinde bulunduk. Ekipler sahada çalışıyorlar. Bazı kesintiler kontrollü yapılıyor, zira arama kurtarma ekipleri bölgede çalışıyor. Emniyet amaçlı veremiyoruz. Gazla ilgili BOTAŞ ana hattında 6-7 hasar oluştu. Hasarları onarmak üzere ekipler intikal etmekte. Ancak ana ulaşım akslarındaki problemli noktalardan dolayı hasar noktalarına ulaşmakta zorluk yaşıyoruz. Enerji nakil hatlarımız, doğalgaz hatlarımız şehir içinde değil, şehirlerarası noktalarda. Bazen arazi araçlarının bile gidemediği noktalarda olabiliyor. Buralara ulaşmakta zaman zaman zorlanıyoruz. 5-6 tane BOTAŞ hattında oluşan hasardan dolayı başta Maraş olmak üzere Antep, Kilis ve Hatay’da doğalgaz kesintileri yaşanmaktadır” ifadelerini kullandı.
Akaryakıt ikmali ile ilgili olarak bir sıkıntının bulunmadığının altını çizen Bakan Dönmez, “Aslında gerek rafinerilerimizde, gerek depolarımızda akaryakıtla ilgili sıkıntı yaşamıyoruz. Ancak aşırı talebe bağlı olarak bazı akaryakıt istasyonları önünde yığılmalar meydana geldi. Bazı ödeme cihazlarıyla ilgili sorunlar intikal etti. Dağıtım şirketleri ve bayilerle görüşerek vatandaşın bu talebinin geciktirmeden mazeret üretmeksizin yerine getirilmesi için talimat verdik. Sorun kısmen çözüldü. Ana akslarda ulaşımda yoğunluktan dolayı akaryakıt tankerleri istasyona ulaşmakta gecikebiliyor” dedi.
“140 BARAJIMIZ VAR 34 TANESİ KRİTİK”
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, “Bakanlık olarak 1 uçak, 6 helikopter, bin 98 araçla, 4 bin 794 çalışanımızla olay yerine intikal etmiş durumdayız. 10 ilimiz başta olmak üzere, tüm Türkiye’ye derin üzüntü yaşatan bu depremle ilgili özveri gösteriyoruz” dedi.
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Kahramanmaraş merkezli depremin etkilediği illerden Hatay’da incelemelerde bulunarak, ardından açıklama yaptı. Bakan Kirişci, “Deprem 100 yıldaki en büyük depremlerden birisi. Merkez Pazarcık olmasına rağmen sınırı aşan deprem özelliği taşıyor. Komşu ülkede Suriye’de de hasar olduğunu biliyoruz. Tarım ve Orman Bakanlığı olarak ilk andan itibaren sabah AFAD’daki toplantının ardından 07.30’da uçağımızı kaldırdık. Antakya Havalimanını kullanamadığımız için Adana’ya inip buraya geldik. Yol üzerinde gerçekten büyük bir yoğunluk vardı. Bakan arkadaşlarımızla birlikte alınması gereken aksiyonları alarak bir eylem planı oluşturmaya çalıştık. Bakanlık olarak 1 uçak, 6 helikopter, bin 98 araçla, 4 bin 794 çalışanımızla olay yerine intikal etmiş durumdayız. 10 ilimiz başta olmak üzere, tüm Türkiye’ye derin üzüntü yaşatan bu depremle ilgili özveri gösteriyoruz” dedi.
Barajların durumuyla ilgili bilgi veren Bakan Kirişci, “140 barajımız var. 34 tanesi kritik önemi haiz barajlar olduğu için ayrı bir dikkat kesildik. Sorun oluşturmaması için gerekli incelemeler yapıldı. Aynı zamanda insanları kurtarmakla ilgili değil, yaralı hayvanları kurtarmak için ET Süt Kurumu tarafından alımların yapılması kesimlerin yapılması için bin adet hayvan çadırlarını bölgeye dağıttık” diye konuştu.
“Kul olarak bizlere düşen bu yaraları sarmak acıları hafifletmek” ifadelerini kullanan Bakan Kirişci, “Toprak altında kurtarılmayı bekleyen kardeşlerimiz var. İşinin ehli olan bu konularda engin tecrübesi olan arkadaşlarımız üzerine düşeni yapacaklar. Bu deprem ülkemiz için son olmuş olsun. Aziz milletimize taziyelerimizi sunuyorum, ölen kardeşlerime rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum” dedi.
Yaşama İlham Verenler Ödülleri Başlıyor!
Kıvılcım Kalay’dan “Gönüller Hiç Yas Tutar mı?” Şarkısına Çarpıcı Yanıt!
20.Avrupa Kalite Zirvesi Londra’da Gerçekleşti
Muğla’da Genç Sinemacılara Ödül Yağmuru
Menekşe Kankavi “Dünyada İyilik Var Derneği”nden ilk iyilik
Maltepe Belediyesi, “Sürdürülebilir Gelecek” için ilk adımı attı