Otizmli çocuğu istemeyen okula MEB’den soruşturma

Otizmli çocuğu istemeyen okula MEB’den soruşturma
08 Ocak 2023 Gündem Google News

ÖNDER YILMAZ Ankara – Milliyet’in ulaştığı bilgi ve belgelere göre okul yönetimi otizmli M.A.C’nin ailesine, “Evladınızı okula göndermeyin” dedi. Çocuğun babası TBMM Dilekçe Komisyonu’na başvurarak, sinema klasikleri arasında yer alan filmdeki gibi çevresindekilerin “Rain Man” (Yağmur Adam) dediği oğlu M.A.C.’nin okulunda istenmediğini bildirdi. Oğlunun okul yönetiminin okula gönderilmemesi yönünde aldığı karar doğrultusunda eğitim hayatından mahrum kaldığını belirten baba, TBMM’nden çözüm için destek isterken, CİMER ve MEB nezdinde de girişimde bulundu.

26 bin 589 öğretmen

TBMM Dilekçe Komisyonu Başkanı AK Parti İstanbul Milletvekili Av. Belma Satır bakanlıktan, Türkiye genelinde tüm eğitim okullarındaki otizmli öğrenciler hakkında bilgi talep etti. Bakanlığın komisyona gönderdiği yazısında 2022 sonu verilerine göre, “Okul öncesinde 9 bin 383, ilkokulda 22 bin 114, ortaokulda 11 bin 647, lisede 6 bin 61 otizm tanılı” olmak üzere toplam otizmli öğrenci sayısının 49 bin 205 olduğunu bildirdi. Bakanlığa bağlı okul ve kurumlardaki özel eğitim öğrencilerine 26 bin 589 özel eğitim öğretmenin eğitim verdiği belirtilen yazıda, “Otizm spektrum bozukluğu tanısı olan özel eğitim öğrencilerimiz özel eğitim okulları, özel eğitim sınıfları ve kaynaştırma/bütünleştirme yoluyla toplam 15.886 sınıfta eğitim almaktadır” denildi.

Destek eğitim odaları

Ayrı bir sınıfta eğitim almalarına karar verilen özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler için okullarda “özel sınıflar” açıldığını hatırlatılan yazıda, şunlar kaydedildi: “Tam zamanlı kaynaştırma/bütünleştirme yoluyla akranları ile birlikte aynı sınıfta eğitimlerini sürdüren otizm spektrum bozukluğu tanısı olan öğrenciler için destek eğitim odaları açılmakta ve bu öğrencilerin eğitim hizmetlerinden en üst düzeyde yararlanmaları amaçlanmaktadır. Destek eğitim odalarının belirlenen standartlar doğrultusunda donatımının sağlanmasına yönelik çalışmalara devam edilmektedir.”

Yöneticiye videolu eğitim

Özel öğretim öğrencilerine ve öğretmenlerine yönelik “Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı Tüm Öğretmenler İçin Yol Haritası Kılavuzu” hazırlandığını, ayrıca videolu seminer eğitimlerinin yürütüleceğini belirten bakanlık, “Özel Çocuklara Özel Materyaller projesi kapsamında 2022 yılına kadar toplam 12.100 set özel eğitim materyali okul ve sınıflarımıza gönderilmiştir. Ayrıca ‘Ses Temelli Okuyorum Yazıyorum Okuma Yazma Seti’ hazırlanmıştır. Konuşma problemi olan veya hiç konuşamayan, orta-ağır düzeyde zihinsel yetersizliği ve otizm spektrum bozukluğu olan öğrencilerimiz için 750 kart, dört kitapçık ve bir takvimden oluşan konuşma gelişim seti hazırlanmıştır” bilgisini verdi.

Savunmasız melekler

TBMM Dilekçe Komisyonu Başkanı Satır, otizmli çocukların “savunmasız birer melek” olduğunu belirtirken, bu çocukların eğitim haklarından yararlanmada ayrımcılığa uğramasının kabul edilemeyeceğini, MEB’in bu anlayışla tüm imkanlarını kullanarak mücadele ettiğini kaydetti.

Başka okula nakil

Öte yandan M.A.C.’nin eğitim hakkının engellendiğine ilişkin iddialara yönelik açılan soruşturmanın devam ettiği belirtilen yazıda, “M.A.C’nin naklinin velinin talebi üzerine Denizli H. Ortaokulu’na yapılarak bu okulda otizm spektrum bozukluğu tanısı konulmuş öğrencilerle eğitime devamlılığının sağlandığı” bildirildi.