‘484 kişi terörle irtibat ve iltisaklı’

‘484 kişi terörle irtibat ve iltisaklı’
29 Aralık 2022 Gündem Google News

SEZER ÖNSAL Ankara – İçişleri Bakanı Soylu, Ankara’da düzenlediği basın toplantısında, İBB’de yürütülen terör soruşturmasına ilişkin açıklama yaptı. Bakan Soylu, şunları söyledi:

‘Değer ailesinden’

“İBB ve belediye şirketlerinde işe alınanlardan 709 kişinin bizatihi kendisi, 959 kişinin 1’inci ve 2’nci derecede yakınları dahil olmak üzere 1668 kişinin terör örgütleri ile irtibatlı ve iltisaklı olduğu görülmüştür. Bunlardan kendisi ve 1’inci derece yakını olan 505 kişi hakkındaki kayıtların kanunen işe girişlerine mani olabileceği değerlendirildiğinden detaylı incelemeye alınmıştır. Bu 505’in de içinde tekrar yapılan incelemede, 21 kişinin hakkındaki kayıtlar işe girişlerine engel olmadığı anlaşılmış, geri kalan 484 kişinin terörle irtibat ve iltisaklı olduğu değerlendirilmiştir. Bu 484 kişiden 36’sının terör örgütünün sözde ‘Değer Ailesi’ olduğu, 6’sının daha önce PKK/KCK terör örgütlerinde kırsal kaydı olduğu ve faaliyet yürüttüğü tespit edilmiştir. İmamoğlu, ‘Terör örgütleri üyeleri buraya giremedi’ diyemez. Dağda terörist olarak bulunanları, devlete ve kamuya girmesi kesinlikle mümkün olmayan kişileri ‘biz işe almadık’ diyemez. İşe alınanları ‘biz almadık’ diyememiştir.”

Çataklı açıklaması

Soylu, İmamoğlu’nun İçişleri Bakan Yardımcısı ve Bakanlık Sözcüsü İsmail Çataklı’nın kardeşinin FETÖ mensubu olduğu iddialarıyla ilgili, “Bunun tespit mercii mahkemedir. Bir ihbar suçun sabitliği anlamına gelmez, bu bir arama kaydı. Gelir, ifadesini verir. Tespit edilirse de, edilmezse de gereği yapılır” dedi.

Telefon polemiği

Bakan Soylu, terör soruşturmalarına ilişkin yaptığı açıklamada “İmamoğlu bizatihi saygılarını sunarak beni aramıştır. Bana belli bir konuda ‘CHP Genel Merkezi zaten beni sevmiyor, ne olursunuz bana bu konuda yardımcı olur musunuz’ diye bir ricası da olmuştur. Ama ben ‘Kanun ne gerekiyorsa onu yaparız’ dedim ve onu da yaptık” iddiasında bulundu. Soylu’nun sözlerinin ardından açıklama yapan İmamoğlu, “Rica için bir telefon açmam. Hiç kimseye de kendi ailemi şikayet etmem” dedi.

İmamoğlu, Twitter’dan yaptığı açıklamada da“Bakan Soylu ‘Saygılarımla’ diyerek kendisini aradığımı ve yardım istediğimi söylemiş. Bu kuyruklu bir yalan! İstihbarat sende, telefon takibi sende, tüm bilgilere erişme gücün var. Bunu ispat edersen ben, edemezsen sen istifa etmelisin. Hodri Meydan” ifadelerini kullandı.