‘Yargılamayı ciddiye almadı’

‘Yargılamayı ciddiye almadı’
29 Aralık 2022 Gündem Google News

ELİF ALTIN İstanbul – İstanbul Anadolu 7. Asliye Ceza Mahkemesi’nin açıkladığı gerekçeli kararda, yüksek yargı mensuplarından oluşan Yüksek Seçim Kurulu üyelerinin onur, şeref ve saygınlığını rencide edecek şekilde hakaret edildiği belirtildi. Kararda, İmamoğlu’nun daha önce Ordu valisine hakaret ettiği gerekçesiyle adli para cezasına çarptırıldığı belirtilerek, “Sanığın geçmişi ile ilgili mahkememizde olumsuz bir kanaat oluşturmuş olup, mahkemenizde devam eden yargılama sürecinde 21 Eylül’deki duruşmadan sonra basın mensuplarına devam eden davayla ilgili ‘olmaması gereken bir daha sürdürülüyor, boş işler bunlar’ şeklinde açıklaması, 11 Kasım’dakiduruşmadan sonra ‘şu mahkemeden utanç duyuyorum böyle bir yargılama olamaz, şaka gibi, trajikomik bir durum, beni zerre ilgilendirmiyor’ açıklamaları, yargılama sürecindeki davranışları ile mahkemece yapılan yargılamayı ciddiye almamış, bu olumsuz davranışlarından dolayı indirim uygulanmamıştır” denildi.

İmamoğlu’nun sözlerine başlarken İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya cevap verdiği ancak konuşmanın içeriğinde 31 Mart seçimini iptal edenlerin ahmak olduğunu belirttiği ifade edilen kararda, “Sözün muhatabının YSK üyeleri olduğu açıktır. Sanığın savunmasında sözlerinin muhatabının Soylu olduğunu ileri sürmesi karşılıklı hakaret nedeni ile cezadan kurtulmaya yönelik geliştirilen bir savunma olarak değerlendirilmiştir. Ahmak sözcüğünün cümle içinde kullanış biçimi ve yapılan vurgu dikkate alındığında aptal, gerizekalı anlamında kullanıldığı kanaatine varılmıştır” denildi.

Gerekçeli kararda ayrıca, “Ahmak kelimesi halk dilinde aptal, budala ve gerizekalı anlamlarına gelmektedir. Direkt Ahmak kelimesi ile ilgili literatürde Yargıtay kararı bulunmasa da, ahmakla eş anlamlı olan aptal, budala, gerizekalı sözcüklerinin kullanılması durumunda hakaret suçunun oluşacağına dair birçok Yargıtay kararı vardır” denildi.