TBMM’de bütçe görüşmeleri! Bakan Özer’den önemli açıklamalar

TBMM’de bütçe görüşmeleri! Bakan Özer’den önemli açıklamalar
11 Aralık 2022 Gündem Google News

Bakan Özer’in açıklamalarından satır başları şöyle:

Öncelikle Gazianrep Karkamış’ta hain terör örgütü saldırısında hayatını kaybeden Ayşenur öğretmenimizi ve İstiksal saldırısında hayatını kaybeden Arzu öğretmenizi rahmet ve minnetle anıyorum.

Milli Eğitim Bakanlığı olarak bütün bireylerin eğitime ulaştığı bir eğitim anlayışı benimsemekteyiz. Eğitimde fırsat eşitliğini sağlamak için 2000’li yıllardan itibaren çok kapsamlı politikalar benimsenmiştir. Bu soysal politikaların uygulanması çeşitli kız öğrencilerimiz ve toplumun her kesiminin bundan faydalanması sağlanmıştır.

2000’li yıllarda 5 yaşındaki okullaşma oranı sadece %11’di. Orta okulda okullaşma oranı sadece %44’tü. Orta okulda kız çocukların eğitim oranı %39’du. Bugün bu rakam %95’lere çıkmıştır. Sizler bir taraftan başörtüsü yasaklarını uygulacaksınız, bir taraftan okul yapmayacaksınız. Bir de muhafazakar kızlarımızı okula gitmemekle suçlayacaksınız. Bu adil değildir. 2000’li yıllardan itibaren bu sorun çözülmüştür.

Görüleceği üzere eğitim ve öğretimde öğrenci sayımız bir ülkenin nüfusundan fazladır. Türkiye’nin eğitim açısından geliştirdiği bu kavramlar. Siz görmesenize dünya tarafından görülmektedir. Sonuç olarak 2000’li yıllardan hem erişilebilirlik açısından, hem kapsayıcılık açısından çok daha iyi bir noktadayız.

2023 yılında okullaşma oranında 4 yaşındaki okullaşma oranını %70’e yükseltmeyi düşünüyoruz. Orta öğretimde okullaşma oranı 1 yıl önce %90’dı. Son 20 yılda özellikle ortaokulda devamsızlığı azaltma uygulamalarına gittik. Sadece 1 yılda %90’dan %95 çıkardık. 2023 yılında eğitim ve öğretimde %100 oranına yükseltmek için öğrencilerimizin erken terk etme, okuldan ayrılma durumunda önceden uyarı sistemi geliştirdik.

Bakanlık olarak özellikle covid-19 salgınları sonrası tüm eğitim kademelerini kapsayan eğitici yardımcı kaynaklar çıkardık, eğitim kitaplarının yanı sıra ücretsiz sunduğumzu yardmcı kaynaklarla çocuklarımızın eğitimde destek paketi açıkladık.

Eğitimde fırsat eşitliğini güçlendirmek için ilk kez yaz uygulamasını uygulamaya soktuk. Yaz okulu uygulamaları özellikle pandemi kapsamında öğrencilerimizin akemedik ve sosyal alanda yetenek kayıplarına uğramamaları için başlattık. 1 milyon öğrencimiz buradan destek aldı.

Şuan itibariyle 105 milyon kitaptan oluşan kütüphanelerimize ulaşmış oldu. 2200 tane köy okulunu tadilattan geçirerek eğitim hayatına kazandırdık. Şuana kadar 152 bin köylü vatandaşımızı bu eğitimlerden faydalandırdık, inşaallah 2023 yılında 1 milyon vatandaşımıza ulaşacağız.

Tüm öğrencilerimizin, öğretmenlerimizin çok daha iyi yerlerde kalması için bakanlığımızı seferdar edeceğiz. 28 Şubat sürecinin meslek liselerinden uzaklaştırmaya çalıştığı öğrencilerimizi biz çalışmalarımza meslek liselerine geri kazandırdık.

Eğer o meslek liselerinin üretim kapasitesi olmasaydı; covid-19 döneminde kullandığımzı o maskeler, dezenfektan, önlüklerimiz olmazdı.

Meslek liseleri yurt dışına ihracat yapmaya başladı.

Fransız Bakan şunları söyledi:

Macron’un en büyük başarısı 5 yılda 300 bin den 800 bine çırak ve kalfa sayısı çıkarmak oldu.

Biz Türkiye olarak 1 yıl dolmadan 1 milyon 152 bin çırak ve kalfa çıkardık.