Güven oluşturma şeffaflıkla ilişkili

Güven oluşturma şeffaflıkla ilişkili
07 Kasım 2022 Gündem Google News

Bireylerin gıda alışverişlerinde güvenle hareket etmek istediklerini yalnız henüz bu güven ortamının tam olarak oluşmadığını görüyoruz. Bunun temel nedeni ürünlerle ilgili daha ayrıntılı bilgi alma talebinin tam olarak karşılanmaması ve üretici firmalara güvensizlik.

Şeffaflığın giderek güven oluşturmak için önemli bir araç olduğu günümüzde hem denetimcilere hem de üretici firmalara büyük iş düşüyor.

Daha fazla sorgulayan, inceleyen bir alışverişçi kitlesi var ve izlenebilirlik bu kitle için önemli. Bu kitle izlenebilirlik konusunda teknolojik uygulamalardan faydalanmak, bilgiye kolayca erişebilmek istiyor. Ürün bilgilerini okuyarak satın alma kararı veriyor, bunların güvenilir olmasını bekliyor.

En çok güvenilen gıda alışverişi kanalları

SORU: Bunlar arasında alışveriş yaparken en güvendiğiniz yer hangisidir?


SORU: Gıda alışverişinde bir ürünü satın almaya karar verirken aşağıdakilerin her biri sizin için ne derece önemlidir?

En Önemli Unsur Olarak Belirtilme Oranı:


Tüketiciler, gıda alışverişinde öncelikli olarak “İndirim/zincir marketler”e, sonra “Pazar” yerlerine güvendiklerini belirtmektedirler.

Gıda alışverişi yaparken önemli olarak belirtilen unsurların başında ürünün fiyatı gelmekte, bunu ise ikinci ve üçüncü sıralarda etikette ürün içerik ve bilgilerinin eksiksiz ve doğru olması ve ürünün helal üretim olması takip etmektedir. Alışveriş sırasında satın alma kararını etkileyen birincil unsur olarak belirtilme oranlarına bakıldığında ise ürünün fiyatı birinci sırada gelmektedir.

Gıda ürünleriyle ilgili en çok merak edilenler

SORU: Ürünlerle ilgili almak istediğiniz bilgileri düşündüğünüzde, en çok fikir edinmek istediğiniz ilk 3 konu nedir?

SORU: Aşağıdaki ifadelerden hangisi sizi en iyi yansıtır?


Tüketiciler ürünlerle ilgili en çok “Ürünlerin nerede, ne şekilde” ve “hangi hammaddelerden üretildiğini” merak etmektedir. Gıda ürünlerinin depolanması, tedariği ve nakliyesi ise daha az merak edilen noktalar olarak gözlemlenmektedir.

Her 4 tüketiciden 3’ü, markaların ürünlerini hangi koşullarda ürettiği, taşıdığı ve depoladığı gibi konularda bilgilerin erişilebilir olmasının kendileri için yeterli olduğunu belirtmekte, 1’i ise verilen bilgilerin yeterli olmayacağını, kendileri görmeden bu bilgilere inanmayacaklarını söylemektedirler.

Gıda ürünlerinin üzerindeki bilgilere yaklaşımlar

SORU: Gıda ürünlerinin üzerindeki bilgileri genel olarak ne derece net/anlaşılır buluyorsunuz?


SORU: Peki gıda ürünlerinin üzerindeki bilgileri ne derece yeterli buluyorsunuz?


SORU: Peki gıda ürünlerinin üzerindeki bilgileri genel olarak ne derece güvenilir buluyorsunuz?


Tüketicilerin %32’si, gıda ürünlerinin üzerindeki bilgilerin yeterince net ve anlaşılır olmadığını, %36’sı ise bu bilgilerin netliği konusunda “Kararsız” olduklarını belirtmektedir. Gıda ürünlerinin üzerindeki bilgilerin yeterliliği göz önünde bulundurulduğunda ise, tüketicilerin %34’ü bu bilgileri pek yeterli bulmadıklarını iletmekte; toplamda katılımcıların %40’ı ise bu bilgileri “Hiç / Pek Yeterli Değil” şeklinde değerlendirmektedir. Gıda ürünlerinin üzerindeki bilgilere ne derece güvendikleri sorulduğunda tüketicilerin %28’i bu bilgileri “Hiç / Pek Güvenilir Değil” olarak nitelendirmekte, geriye kalanların büyük bir çoğunluğu da “Kararsız” görüş belirtmektedir.

Etiket bilgileri & sorumlu kurum/kişiler

SORU: Sizce tükettiğiniz gıdalara dair bilgileri sağlamaktan kimin ana sorumlu olması gerekir?


SORU: “…” kurumu/kişisi tarafından tüketilen gıdalara ilişkin yapılan bilgilendirmelerin ne kadar yeterli olduğunu düşünüyorsunuz?


Gıda ürünlerine dair doğru bilgileri sağlamak konusunda ana sorumlunun “İlgili devlet/gıda denetleme kurumları” ve “Üretici firma” olması gerektiği tüketiciler tarafından sıklıkla belirtilmektedir.

Genel olarak tüm kurum/kişiler bazında yapılan bilgilendirmelerin yeterli olduğunu belirten tüketici oranı düşüktür. “İlgili devlet/gıda denetleme kurumları” tarafından yapılan bilgilendirmelerin yetersiz olduğuna ilişkin ise tüketiciler nezdinde istatistiki olarak anlamlı bir kanı mevcuttur.