Bakan Varank: Ar-Ge harcamaları 30 kat arttı

Bakan Varank: Ar-Ge harcamaları 30 kat arttı
05 Ekim 2022 Gündem Google News

Bakan Varank, Ankara Sanayi Odası (ASO) Teknopark’taki Lova İnovasyon Merkezi’nin açılış törenine katıldı. Burada konuşan Varank, ASO Teknopark’ın, bünyesindeki 51 teknoloji firması ile Türkiye’nin Ar-Ge ve inovasyon ekosistemine güç katan önemli merkezlerden olduğunu söyledi. Yazılımdan bilişime, enerjiden savunma sanayisine kadar birçok alanda Ar-Ge projesinin halihazırda bu teknoparkta yürütüldüğünü kaydeden Varank, “Burada teknolojik kabiliyetlerimizin gelişmesine önemli katkılar sunuluyor. Lova İnovasyon Merkezi’nin de buraya dahil olması ile birlikte katkı aslında çok daha farklı ve ileri bir boyuta taşınmış olacak” diye konuştu.

‘İHRACATIMIZIN YÜZDE 95’İNİ SANAYİ ÜRÜNLERİ OLUŞTURUYOR’

Türkiye’de 2002 yılında 2 teknopark olduğunu, bugün ise 59 şehirde 81’i aktif, 13’ü yapım aşamasında olan toplam 94 teknopark bulunduğunu vurgulayan Varank, “Bugün itibarıyla firmaların kendi bünyesinde kurup Ar-Ge ve tasarım çalışması yaptığı 1680 Ar-Ge ve tasarım merkezi bulunuyor. Bunlarda da 80 bin Ar-Ge personeli, aynı teknoparkalarda olduğu gibi sayısız teknoloji geliştirme projelerine imza atıyor” dedi.

AK Parti döneminde sanayi ve fabrika açılmadığı iddiaları üzerinden yapılan eleştirilere de yanıt veren Varank, “Türkiye 252 milyar dolar ihracat yapan bir ülke. Peki biz ne satıyoruz? Petrol çıkarıp satabiliyor muyuz, gaz çıkarıp satabiliyor muyuz? Hayır. Biz ürettiğimiz ürünleri satıyoruz. Bizim 252 milyar dolarlık ihracatımızın yüzde 95’ini sanayi ürünleri oluşturuyor” diye konuştu.

Bakan Varank, Ar-Ge ve inovasyon alanındaki gelişmelerle ilgili de şunları kaydetti:

Alıntı Metni

Bakan Varank’ın konuşmasının ardından kurdele kesilerek Lova İnovasyon Merkezi’nin açılışı yapıldı. Varank daha sonra İnovasyon Merkezi’ne geçerek buradaki ürünler ve çalışmalar hakkında bilgi aldı. (DHA)