Türkiye’de alanında ilk ve tek olan Rehber Köpekler Derneği, toplumda Rehber Köpeklerle ilgili farkındalığa katkı amacıyla bir resepsiyon düzenlendi.
Görme engelli bireylere rehberlik yapmak üzere özel köpekler yetiştiren Rehber Köpekler Derneği,
29 Kasım akşamı, Birleşik Krallık İstanbul Başkonsolosluğu’nda özel bir resepsiyon düzenledi. Etkinlikte, İstanbul Başkonsolosu Kenan Poleo ev sahipliğinde, diplomatik çevrelerle iş ve siyaset dünyasından konuklar bir araya geldi.
Rehber Köpekler Derneği Kurucu Başkanı Av. Nurdeniz Tunçer, Türkiye’nin ilk Rehber Köpeği Kara ile birlikte konukları karşıladığı resepsiyonda, BCCT- Türkiye’de İngiliz Ticaret Odası Başkanı Chris Gaunt,OBE ve Derneğin Yönetim Kurulu Üyesi Gülten Süzer Gaunt etkinliğe destek vermek için oradaydı. Rehber Köpekler görme engelli sahipleriyle, rehber köpek adayları da eğitmenleri ile birlikte resepsiyona katıldı.
Birleşik Krallık İstanbul Başkonsolosu Kenan Poleo etkinliğin açılış konuşmasında şunları söyledi:
“Bu harika resepsiyona ev sahipliği yapmaktan onur duyuyorum. Birleşik Krallıkta ilk rehber kopekler bundan 90 yıl önce göreve başladı ve o günden bu yana 36 bin görme engellinin daha bağımsız bir yaşam sürmelerine yardımcı oldu. Türkiye’de Rehber Kopekler Derneği’nin kurulusu bundan 9 yıl önce bu güzel binada, o zamanki Büyükelçi Richard Moore’un eşi Maggie Moore önderliğinde Nurdeniz Tuncer tarafından gerçekleştirilmişti. Nurdeniz ve ekibinin yaptığı önemli isler sayesinde umuyorum ki daha fazla rehber köpeğin Türkiye ve diğer ülkelerde daha pek cok insanın bağımsız şekilde yasamalarına yardımcı olduğunu görebileceğiz.”
Dernek Başkanı Av. Nurdeniz Tunçer etkinlik sırasında yaptığı konuşmada duygularını şöyle ifade etti “Ülkemizde engelli erişebilirliği konusunda dernek olarak, yeni yasal haklar kazandırmaya devam ediyoruz. Yıllar içinde Rehber Köpeklerle ilk kez karşılaşan kişilerde farkındalık oluşturma faaliyetlerimiz aralıksız sürüyor. Faaliyetlerimizde önceliğimiz, Rehber Köpek yetiştirmenin ötesinde, bu özel canlarımızın girdikleri ortamlarda daha yaygın olarak kabul görmesini temin edebilmektir.”
Resepsiyonda, bir pasta eşliğinde ilk Rehber Köpekler Günü’nü kutlaması yapıldı. Rehber Köpeği Bulut ile etkinliğe katılan müzik adamı Görey Beydağı’ın piyano performansı ile başlayan programda, sanatçı Zeliha Sunal piyanist Mine Mucur eşliğinde bir dinleti sundu. Gecenin sunumunu ise Merve Yıldırım ve Damla Özlüer üstlendi.
Gecede Derneğe katkılarından dolayı Nestle Purina, TBS, Zorlu Center, Arçelik, Elchin Catering ve Sheraton İstanbul Levent’e, İznik Vakfı tasarımı olan teşekkür plaketleri sunuldu.
Bir evcil hayvandan farklı olarak, görme engelli bireye her ortamda eşlik edebilecek şekilde yetiştirilen Rehber Köpekler, 65 ülkede yüz yılı aşkın süredir hizmet veriyor. Rehber Köpek adayları, bu göreve uygun olabilecek cinsteki yavrulardan seçiliyor. Dernek tarafından, gönüllü aile ve eğitmenlerin gözetiminde iki yıllık bir eğitim süreci sonrasında göreve hazır hale geliyor. Rehber Köpekler, bir görme engellinin kimseye bağımlı kalmadan hareket etmesini sağlıyor. Onların en güvenli gözleri olarak aktif bir iş ve sosyal yaşamında bireye yol arkadaşlığı yapıyorlar. Dernek rehber köpeğin eğitimi ve sonrasındaki tüm temel hizmetlerini ücretsiz olarak karşılıyor.
Rehber Köpekler Derneği:
Görme engellilere tamamen ücretsiz olarak rehber köpek desteği veren Rehber Köpekler Derneği, bu alanda Türkiye’deki ilk sivil toplum kuruluşudur. Rehber Köpekler Derneği, dönemin İngiltere Büyükelçisi’nin eşi Maggie Moore ve Avukat Nurdeniz Tunçer öncülüğünde 2014 yılında İstanbul’da kuruldu. Dernek Avrupa Rehber Köpekler Federasyonu üyesi ve Uluslararası Rehber Köpekler Federasyonu üye adayıdır.
Rehber Köpekler, uzun ve kapsamlı bir eğitimden geçtikten sonra görme engelli bireylere her ortamda eşlik eden, onların güvenli ve bağımsız hareketliliğine rehberlik eden özel köpeklerdir. Dünyanın ilk rehber köpek okulu 1916’da açıldı. İlk rehber köpekler 1.Dünya Savaşı’nda görme yetilerini kaybeden askerlere rehberlik etmesi için yetiştirildiler. Bugün, 65 ülkede rehber köpek okulları ve rehber köpek dernekleri aracılığıyla binlerce köpek eğitim görüyor ve engellilere ulaştırılıyor. Rehber köpekleri olan görme engellilerin hakları, Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi’ne taraf olan tüm devletlerce korunuyor. www.rehberkopeklerdernegi.org