Eris varyantı Türkiye’de… Sağlık Bakanı Koca ‘Endişe konusu sayılmayacak bir gelişme’ diyerek sosyal medya hesabından açıklama yaptı.
Bakan Koca’nın açıklaması şöyle; Endişe konusu sayılmayacak bir gelişme. Hasta etme gücünün (virülansının) düşüklüğünü bildiğimiz Eris varyantı Referans Laboratuvarımızda yapılan incelemede 9 kişide görüldü. Yurtdışı temaslı ve aynı ildeler. Mevcut tedbirlere ve gündelik hayatımıza devam edeceğiz.
Durum başka ülkelerde yaygın, bizde de ortaya çıkması muhtemeldi. Büyüklerimizi, kronik hastalarımızı koruyacağız.
GRİP AŞISI UYGULAMASI BAŞLIYOR
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 15 Eylül’de 65 yaş üstü ve kronik hastalığı olanlar için grip aşısı uygulamasının başlayacağını açıkladı.
Bakan Koca dün akşam saatlerinde yaptığı bir diğer paylaşımda ise, “15 Eylül’den itibaren 65 yaş ve üstü tüm vatandaşlarımızla 65 yaş altında olup kronik hastalığı bulunan hastalarımız için grip aşısı uygulaması, normal takvimiyle başlıyor. Grip aşısı, grip hastalığına yakalanma riskini azaltır, hastalığın şiddetini hafifletir. Grip, özellikle, 65 yaş üstü ile kronik hastalığı bulunan kişilerde zatürre, bronşit, sinüzit ve kulak enfeksiyonu gibi komplikasyonlara yol açmaktadır. Grip aşılarımızı mutlaka yaptıralım. Doktorunuza başvurarak reçetenizi yazdırabilirsiniz” ifadelerine yer verdi.
AŞILAR GÜNCELLENDİ, ERİS’E KARŞI HAZIR
Sonbahar, koronavirüs enfeksiyonunda artışı da beraberinde getirdi. Uzmanlar vaka sayısının kış aylarında daha da artacağı görüşünde. Nedeni ise Kovid-19 varyantı Omicron’un tespit edilen Eris ve Pirola adı verilen 2 yeni alt varyantı. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), dünya genelinde Kovid-19 enfeksiyonu bulaşan kişi sayısının ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 38 arttığını doğruladı.
İlk kez şubatta Endonezya’da tespit edilen Eris (EG.5) varyantı, dünya genelinde en az 50 ülke ve bölgeye yayılmış durumda. Dünya Sağlık Örgütü, Eris varyantının belirtilerinin, diğer Kovid-19 varyantlarına benzer olduğu duyurmuştu.
‘POZİTİF VAKALAR ARTTI’
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan’a göre turizm sezonundan sonra Eris varyantının Türkiye’ye de sıçraması kaçınılmaz. “Şu an ki test kriterlerimizle koronavirüs yakalamamız çok zor” diyen Ceyhan, “Test kriterleri koronavirüsün çok ağır seyrettiği dönemde hazırlandı. Vakalar Omicron çıktığından beri genellikle daha az seyrediyor. Böyle olunca test kriterlerine uymuyor. Ancak insanlar kendi paralarıyla laboratuvarlarda test yaptırırsa var mı, yok mu belli oluyor. Bize gelen vakalarda hafif de olsa bir artışın olduğunu görüyoruz. Biz test yaptırdığımız zaman yüksek oranda pozitif çıkıyor” demişti.
AŞI KORUYUCU MU?
Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, mevcut aşıların koruyuculuk olup olmadığına ilişkin de şunları söyledi: “DSÖ gibi öneri veren kurumlar, aşıları tam olan kişilere yeni bir aşı önerisinde bulunmadı. Batı’da bilim insanları yavaş yavaş son aşı dozunun üzerinden 6 ay geçmişse yeniden aşı öneriyor. Üç firma yeni varyant aşısı üretmeye başladı. İki ay içerisinde hazır hale geleceğini söylüyorlar. Temin ederseniz onun yapılması daha uygun. Kovid ortadan kalkıncaya kadar her yıl bir kez aşının tekrarlanması lazım. Risk grubundakilere son aşılarının üzerinden 6 ay geçmişse yeniden aşılanmasını öneriyoruz.”
SÜPER VARYANT: PİROLA
Son zamanlarda dikkatler “Eris” üzerinde yoğunlaştı. Ancak bilim insanları spike protein üzerinde 35 mutasyonun görüldüğü pirola (BA.2.86) varyantına da dikkat çekiyor. Bilim çevrelerinde “süper varyant” olarak adlandırılan pirola da Omicron’un bir alt varyantı. Kovid-19 ve Influenza virüslerinin yol açtığı belirtiler bu varyantta da gözlemleniyor. Pirola varyantının aşıdan kaçan bir varyant olma ihtimali olduğu belirtiliyor.
Wilma Elles: “Dost Biriktir, Negatifi Hayatından Çıkar”
Yaşama İlham Verenler Ödülleri Başlıyor!
Kıvılcım Kalay’dan “Gönüller Hiç Yas Tutar mı?” Şarkısına Çarpıcı Yanıt!
20.Avrupa Kalite Zirvesi Londra’da Gerçekleşti
Muğla’da Genç Sinemacılara Ödül Yağmuru
Menekşe Kankavi “Dünyada İyilik Var Derneği”nden ilk iyilik