Nefsini öne koyanla ben diyenle uğraştık

Nefsini öne koyanla ben diyenle uğraştık
27 Ağustos 2023 Gündem Google News

MEHTAP GÖKDEMİR Afyonkarahisar – İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Malazgirt Zaferi ve Büyük Taaruz’un yıl dönümünde Afyonkarahisar’daydı. Kocatepe’den vatandaşlara seslenen Akşener, “Türk siyasetinde önemli bir başlangıç olacağı” iddiasıyla günler öncesinden duyurulan konuşmasında, 14-28 Mayıs seçimlerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. İsim vermeden Millet İttifakı lider ve kurmaylarını sert sözlerle eleştiren İYİ Parti lideri, başta 2024 yerel seçimlerine yönelik olmak üzere partisinin bundan sonra izleyeceği yol haritası ve stratejisini açıkladı. Akşener, özetle şu mesajları verdi:

YENİLGİYE ENGEL OLAMADIK: Partili cumhurbaşkanlığı sisteminden kurtulmak, milletimize çıkış yolu açmak istedik. Nefislerimizi kör odalara hapsettik. Ama ne yazık ki, nefsinin esiri olanlarla, ‘Önce şahsım, önce ben’ diyenlerle, koltuğundan başka hiçbir şeyi düşünmeyenlerle uğraştık. Tüm çabalarımıza rağmen yenilgiye engel olamadık. Kendimizi dinletemedik. Çünkü Türk siyaseti, belli başlı yankı odalarına hapsedildi. Biz o yankı odalarında ihanetle, iş birlikçilikle suçlandık.

SUSMAK MÜMKÜN DEĞİL: Seçimlerin muhasebesi konusunda suskun kalmayı tercih ettim. Herkesin hatalarını değerlendirmesine imkan tanımak gerekiyordu. Ancak en çok susması gerekenler ilk önce konuştular. Bu fırsatı kendi kabahatlerini gizlemek için kullandılar. Ben sustum ama ‘Yüzde 60 ile kazanırız’ diyenler susmadı. Utanmadan, sıkılmadan, yüzsüz yüzsüz, seçimin faturasını bize yüklemeye kalktılar. Bu sessizliği sürdürmek, İYİ Parti’ye yönelik bir kumpas hevesine kapılanlar karşısında susmamız artık mümkün değildir.

ÖZÜR DİLERİM: Erdoğan karşısında açık farkla seçimi kazanacak iki aday çıkardık. Kamuoyu araştırmalarında iki arkadaşımızın rahatlıkla seçileceğini gördük. Bunun için ‘13’üncü Cumhurbaşkanı, Millet İttifakı’nın adayı olacak’ dedim. Ama asıl sorunun, kendi saflarımızda olduğunu göremedim. Bu nedenle yüce Türk milletinden özür diliyorum. Bu iki arkadaşımızın yolunu kapatanlara, paçalarından tutup aşağı çekenlere engel olamadım. Özür dilerim.Ben, milletimizin umudunu bağladığı bu iki arkadaşımızın, milletimizin bu tarihi çağrısınakulak vereceklerini düşündüm. Ama maalesef yanıldım.

‘Kendi kadrolarımızla yerel seçime gireceğiz’

YEREL SEÇİM ÇAĞRISI: Yerel seçimlerde kendi kadrolarımızla milletimizin huzuruna çıkacağız. Tüm siyasi partilere de çağrıda bulunmak istiyorum; ‘Gelin, hep birlikte; Türk siyasetinin, bugün içinde bulunduğu milletimizin aleyhine çalışan, siyasi pragmatizm sarmalından çıkmasını sağlayalım. Ayrı ayrı seçimlere girelim ve milletimize hizmet için yarışalım.

ŞARTLI İŞ BİRLİĞİ: Yerel özellikler ve talepler doğrultusunda, elbette iş birlikleri olabilir. Ancak biz, gizli gündemleri olan, kendi menfaatleri için bizim sırtımızda kurban kesen, şahsi hayallerini ve kariyerlerini önceleyen, mevcut güç ve siyasal ilişkilerine destek arayan, marjinal ve bölücü yapılarla yakınlaşan hiç kimseyle herhangi bir iş birliği yapmayacağız.

‘Şehirlere dair iş birliği yapılabilir’

İYİ Parti lideri Akşener, Afyonkarahisar’da Milliyet muhabirinin de aralarında olduğu gazetecilerin sorularını yanıtladı. Akşener, “Ben bütün partilere seçime ayrı ayrı girmemiz açısından bir teklifte bulundum. Ama nereye doğru gider, nereye evrilir, onu bilmiyorum. Biz her yerde tek başına girecekmişiz gibi çalışma yapıyoruz. Ama yerelde teşkilatlar birbiriyle bir çalışma yapabilirler. Bugünden bir şey söylemek mümkün değil” dedi. Akşener, ‘İzmir’i istiyor’ iddiasına ilişkin de “O kadar absürt şeyler oldu ki İzmir’i istediğim konuşuluyor. Ne Sayın Kılıçdaroğlu ile ne de başka bir liderle bir konuşma yapmadım. Bir tane beyanatım yok” diye konuştu. MHP lideri Devlet Bahçeli’nin ‘komşuluk çağrısı’ ile ilgili “O konuyu konuştuk zaten. Bugün de benim bir çağrım oldu Sayın Bahçeli’ye yalnız girmek üzere, bakalım o ona ne diyecek” diyen Akşener, ‘Şehirlere dair iş birliği yapılabilir mi?’ sorusuna ise “Tabii ki yapılır” yanıtını verdi.