Emniyet uzmanı anlattı: 5 maddede Esenyurt nasıl kurtulur?

Emniyet uzmanı anlattı: 5 maddede Esenyurt nasıl kurtulur?
04 Ağustos 2023 Gündem Google News

FERİT ZENGİN /Şok baskınlar OLMALI

1- Emniyetin son 30 yıldır yaptığı huzur ve asayiş uygulamaları, vatandaşa devletin moral ve güven duygusunu aşılıyor. Bu uygulama ve denetimler her hafta aynı noktada gerçekleştiriliyor. Bunun yerine zaman ve mekân değiştirilerek yapılan şok baskınlar çözüm noktasında daha etkili olacaktır.

423 KİŞİYE 1 POLİS

2- İstanbul’un resmi nüfusu 16 milyon, resmi olmayan verilere göre kent nüfusu 20 milyonu buluyor. Kentte en büyük sorun yeterli personel olmaması. İl genelinde 37 bin 979 polis görevli, ortalama 423 kişiye 1 polis düşüyor. Personel eksikliği Türkiye ortalamasının da altında. TÜİK’in 2021 verilerine göre Türkiye’de 286 bin 880 polis görev yapıyor, kişi başına düşen polis sayısı ise 298. 5 milyon 782 bin nüfusla İstanbul’un 3’te 1 nüfusa sahip Ankara’da görevli polis sayısı 16 bin 458. 4 milyon 486 bin nüfusla İstanbul’un 4’te 1 nüfusa sahip İzmir’de de oran 12 bin polisle 3’te 1’ine denk geliyor. Türkiye’yi Avrupa’da sıralamada 255 bin polisle Almanya, 238 bin polisle İtalya, 217 bin polisle Fransa ve 178 bin polisle İspanya izliyor.

MOTORİZE EKİP ARTIRILMALI

3- İstanbul Emniyeti verilerine göre, Esenyurt’ta 2021’de çıkan 294 olayda 326 kişi öldü. İl genelinde en çok cinayetin işlendiği ilçe olarak birinci sırada. Terör örgütleri DAEŞ, FETÖ ve PKK’ya yönelik her 2 operasyondan biri Esenyurt’ta gerçekleşiyor. Ancak 5 polis merkezi, bir çocuk büro ve bir de emniyet müdürlüğü olmak üzere sadece 7 birimde hizmet veriliyor. 200 ile 250 bin arasında kişiye bir güvenlik merkezi düşüyor. Esenyurt, Bağcılar ve Küçükçekmece gibi nüfusu hızla artan ilçelerde yeterince emniyet birimi ve motorize ekibin olmaması bu ilçelerde kontrolü zorlaştırıyor.

GÜNÜBİRLİK EVLER

4- Günübirlik kiralık evler ve suç baronlarının saklandığı rezidanslar bu ilçe için büyük bir sorun teşkil ediyor.

UYUŞTURUCU ÇETELERİ

5- Esenyurt’ta uyuşturucu satışındaki artış ve uyuşturucu çetelerinin sayısı yüksek. Zaman zaman polisle de çatışan bu çetelerin silahlarının Suriye ve Irak gibi ülkelerden temin edildiği biliniyor. Bu konuların da detaylıca ele alınması gerekiyor.

İlginizi Çekebilir

DÜNYA METROPOLLERİNDE DURUM NE?

İstanbul’da ülke nüfusuna oranla ortaya çıkan dengesizlik dünyadaki diğer metropellerle kıyaslamada da kendisini gösteriyor. İstanbul’dan 5 milyon daha az nüfusa sahip olan Fransa’nın başkenti Paris’te polis teşkilatında görevli sayısı 42 bin 616. Bu durumda 258 kişiye bir polis düşerken kent merkezinde 8.5 milyon kişinin yaşadığı New York’ta da 36 bini polis memuru, 19 bini sivil çalışan olmak üzere 55 bin emniyet mensubu bulunuyor. New York’te 154 kişiye bir görevli düşüyor. Almanya’nın başkenti Berlin’de polis departmanında sivil çalışanlar dahil toplam 26 bin 465 görevli bulunuyor. Nüfusu yaklaşık 3.5 milyon olan Berlin’de 132 kişiye bir görevli düşüyor.

BABA OĞUL TEKNEYLE KAÇACAKLARDI

İstanbul, Esenyurt’ta 29 Temmuz’da Batuhan Bayındır (20) ile Yunus Emre Erzen’in (24) öldürüldüğü, Yusuf Erzen’in (21) ağır yaralandığı olay sonrası ilk olarak zanlılardan Murat Özer yakalanıp tutuklanmıştı.

Diğer zanlılar Tarık Özer, oğlu Azad ve kardeşi Servet Özer de bir gün sonra yakalanmıştı. Zanlıların kaçışına yardım eden 5 kişi de gözaltına alınmıştı. Olayın baş faili Tarık Özer, oğlu Azad, kardeşi Servet Özer ile kaçmalarına yardım eden Hüsamettin A., Vedat E., Erdal A. ve Ercan T. dün sabah saatlerinde geniş güvenlik önlemleri altında Büyükçekmece Adliyesi’ne sevk edildi. Zanlıların sorgularında olayın 1 milyon 350 bin liralık inşaat demiri alış verişinden çıktığı öğrenildi.

Soruşturmada, polisten 2 gün kaçabilen Tarık Özer ve oğlu Azad’ın firarda oldukları sürede Büyükçekmece’de kendilerine ait bir inşaatta saklandıkları belirlendi. Tanınmamak için saçlarını kestiren Tarık Özer’in saklanırken teknesi olan bir arkadaşını arayıp kaçış için yardım istediği tespit edildi. Baba Özer’in telefon kayıtları üzerinde yapılan incelemeden ulaşılan kaçış planına göre, arkadaşına ait Tuzla’da demirli bulunan teknenin GPS sinyalini kapatarak Büyükçekmece’ye gitti, Özer’in de bu sırada oğluyla saklandığı villa inşaatında yakalandığı öğrenildi. Polisin baba oğulu gözaltına almasından dakikalar önce harekete geçen deniz polisinin de tekneyi Büyükçekmece’de durdurduğu, muhtemel kaçışın önüne geçtiği belirtildi.