Beş Azov komutanına karşılık esir Rus pilotlar geri verildi

Beş Azov komutanına karşılık esir Rus pilotlar geri verildi
01 Ağustos 2023 Gündem Google News

ASLIHAN ALTAY KARATAŞ Ankara – Rusya Araştırmaları Enstitüsü (RUSEN) Rusya’nın, Azov komutanlarının Ukrayna’ya dönmesi karşılığında, esir düşen Rus pilotlarını teslim aldığını iddia etti. RUSEN, sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Rusya-Ukrayna arasında devreye girdiğine dikkat çekilerek şu bilgiler verildi: “Türkiye’nin girişimleriyle Azov komutanlarının Ukrayna’ya dönmesi karşılığında esir alınan Rus pilotların Rusya’ya verildiği ortaya çıktı.Rusya-Afrika Zirvesinde Rus diplomatlarla yapılan söyleşilerde, Azov askerleri ve komutanlarının bir süre önce esir alınan çok sayıda Rus askeriyle değiştirildiği, Rus askerlerinin Rusya’ya geldiği ancak Rusya’nın Azov askerlerini iade ederken şartının, onların Ukrayna’ya değil Türkiye’ye dönmeleri ve savaş bitene kadar orada kalmaları olduğu hatırlatıldı. Ancak Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Rusya’nın sadece Azov liderlerinin Ukrayna’ya dönmesi karşılığında aralarında önemli isimlerin de bulunduğu Rus pilotlarını Rusya’ya teslim etmesini önermesi üzerine Rus pilotlar ile değişim yapıldığı ortaya çıktı.”

İlginizi Çekebilir

İKİ TARAF DA BU İŞİ KAPATTI

Konuyu Milliyet’e değerlendiren RUSEN Başkanı Prof. Dr. Salih Yılmaz, haberin kaynağının Rus diplomatlar olduğuna işaret ederek, “Normalde bu anlaşmanın ilk başında bu pilotlar yoktu ama tepkiler olunca bu pilotlar teslim edildi. Böylece iki taraf da bu işi kapattı.

ARABULUCULUK ÜSTLENDİ

Türkiye ile Rusya’nın arasında bir sorun yok. Süreç çözüme ulaşmıştır. Türkiye burada önemli bir arabulucu rolü üstlenmiştir. Başarılı olmuştur. Yine en zor zamanda iki taraf için de faydalı bir anlaşma ortaya koymuştur” açıklamasında bulundu.