TBMM Başkanı Kurtulmuş ‘Sevinerek ifade etmeliyim’ diyerek açıkladı: Yüzde 50’yi aşmış

TBMM Başkanı Kurtulmuş ‘Sevinerek ifade etmeliyim’ diyerek açıkladı: Yüzde 50’yi aşmış
28 Haziran 2023 Gündem Google News

Adıyaman’da deprem bölgesinde konuşan Kurtulmuş’un açıklamaları şöyle;

Bu ziyaretimizin esas amacı buradaki depremzede kardeşlerimizle dostluğumuzu, kardeşliğimizi pekiştirmek. Dayanışmamızı bir kere daha göstermek. Bunun sembolik bir anlamı var. Yani Türkiye hiçbir şekilde bu depremi unutmadı, unutmayacak.Dolayısıyla yapılacak çok iş var. Dolayısıyla biz burada depremzede kardeşlerimizin yanında olduğumuzu, birlikte olduğumuzu, onların dertlerini bildiğimizi, onların sorunlarını çözüme kavuşturmak için bütün kamu ve kuruluşları olarak canhıraş bir gayret içerisinde olduğumuzu göstermek için buradayız.

Deprem mezarlığında buruk bayram: ‘Bu acılar bitmez’

Tabi üzüntülü, buruk bir bayram… Çok sayıda konteynere ziyaret ettik. Çok sayıda eve, kalıcı konutlara geçmiş olan aileleri ziyaret ettik. İnanın ki çok hazin hikayeler var. İki çocuğunu, eşini kaybetmiş gencecik bir hanımefendi; babasını, annesini, kardeşlerini tamamını kaybetmiş 23 yaşında bir evlat, tek başına kalmış birisi. O hazin hikayeler, çok buruk bir ortam. Ama nihayetinde hayat devam ediyor.

Hayatta kalanlara hep birlikte güç, kuvvet vermemiz lazım. Onlara destek olmamız lazım. İlla bu destekler maddi destekler anlamında değil. Hiç şüphesiz en değerlisi manevi detek olmak. Onların yanında olduğumuzu göstermek. Bunun için buradayız. Akşam Maraş’ta geceledik. Çok sayıda insanla görüşme imkanımız oldu. Orada kabristanları ziyaret etme imkanlarımız oldu. Orada acılı insanları gördük.

Şunu söylemek isterim; Depremin ikinci gününde hemen geldiğimizi hatırlıyorum. O günden bu yana defaatle sayın Cumhurbaşkanımızla beraber buralara geldik. İlçeleri ziyaret ettik, illeri ziyaret ettik.

KALICI KONUTLARIN TESLİMİ

Bir kere o acil ihtiyaçların tamamının karşılandığını, barınma ve yiyecek meselesinin, giyim meselesinin karşılandığını bundan sonra esas meselenin kalıcı konutlar yapmak olduğunu biliyoruz. Bunun için de çok hızlı bir iş üretiliyor. Adıyaman’da da kalıcı konutlarla ilgili çalışmar var ve zannediyorum ki bu yıl içerisinde bu kalıcı konutların en azından önemli bir kısmı hak edenlere verilecek. Aynı Maraş’ta da devam eden çalışmalar var. Kalıcı konutların hak edenlere verilmesiyle birlikte insanlar daha stabil bir hayata geçecek.

“YÜZDE 50’Yİ AŞMIŞ, FAALİYETLERİNE BAŞLAMIŞ”

Bir diğer taraftan da iş dünyasıyla ilgili… Fabrikalar, atölyeler, ticarethaneler bunların önemli bir kısmının yıkıldığını, tahrip olduğunu, fabrikaların bir kısmının çalışamaz hale geldiğini biliyoruz. Onu da geçmiş gezilerle kıyasladığımız zaman sevinerek ifade etmek isterim ki neredeyse yüzde 50’yi aşmış, fabrikalar yeniden üretime geçmiş, faaliyetlerine başlamışlar. İş yerleri, ticarethaneler bunlar çalışmaya başlamış. Böylece hayat normale dönüyor.

Eğitim ve sağlık alanında hemen hemen eksiksiz bir çalışma yapıldığını görüyoruz. Bu deprem bölgesinde çok sayıda genç evladımız LGS sınavında 9 kişi burada dereceye girdi. Tam puan yaptı. Tüm bunların hepsi herkesin gayretle çalıştığını gösteriyor. Önümüzdeki süreçte de yapacak çok işimiz var. Bütün bunları hep birlikte el birliğiyle yerine getireceğiz.

EKİM AYINDA TESLİMATA BAŞLIYORUZ

Bu yıl Ekim ayında konutlar bittikçe teslimata başlıyoruz. İllerimizce ve birçok ilçede plan yapıldı. TOKİ marifeti ile proje başlatıldı. Yeni kamusal alanlarının oluşması için çalışma yapıldı. Faaliyetler bir takvim içinde işliyor. Önceliğimiz bu deprem bölgesini yeniden deprem öncesi döneme getirmek.

Meclis’te başkan seçildikten sonra da bahsettim. TBMM gündeminde de depremle ilgili faaliyet neyi gerektiriyorsa, bir numaralı gündem maddemiz Deprem.

Kamu kurumları titiz şekilde çalışmalarını yürütüyor. Milletimizin gösterdiği dayanışma her türlü övgünün üstündedir. Gençlerin istihdamı için ilgili bakanlıklarımız çalışmalarını sürdürüyor. Karşılaştığımız en önemli sorunlardan bir tanesi işsizlik meselesi. Gençler kendileri söylemeye utanıyor ama özellikle anne babaları rica ediyor. Bununla ilgili toplum yararına çalışma programı kapsamında geçici sürelerle de olsa istihdam edilmeleri için çalışmalar sürdürülüyor.