Final etabında çocuklar, ‘Temiz Enerjim Benim Enerjim’ temasıyla kodladıkları oyunlarını sergiledi. İkisi yurtdışı olmak üzere 53 şehirden toplam 1098 başvuru alınırken, finale 8 farklı şehirden 23 çocuk katıldı. Pandemi sonrası ilk kez yüz yüze düzenlenen final etabı, 12 Haziran günü sunucu Geveze’nin sunumuyla gerçekleşti.
Final etkinliğinde konuşan QNB Finansbank Genel Müdürü Ömür Tan şunları söyledi; “Toplum için daha iyi bir gelecek inşa etmek çocuklarımıza yatırım yapmaktan geçiyor. 2015 yılından bu yana odağını çocuk ve gençlere çevirmiş bir kurum olarak, kodlama eğitimlerinde öncü olmaktan dolayı gururluyuz. Minik Eller Büyük Hayaller Kurumsal Sosyal Sorumluluk platformu çatısı altında hayata geçirdiğimiz projelerde çocukların hayatlarında pozitif katkı sunma bilinciyle çalışıyoruz, topluma ve çocuklarımıza olumlu bir fark yaratma konusunda kararlılığımızı sürdürüyoruz. Scratch kodlama diliyle çocuklarımızın problem çözme, yaratıcı fikirlerini hayata geçirme, oyun kodlarken sorunları daha küçük parçalara bölmek ve algoritma kullanma dahil analitik düşünme becerilerini geliştirme, iş birliği ve ekip çalışması konusunda değerli öğrenme süreçleri sunuyor. Bu eğitimler aynı zamanda çocuklarımıza teknoloji alanında gelecekteki potansiyel bir kariyere bir adım önde başlamaları için fırsat da sunuyor. Habitat Derneği iş birliği ile bir araya geldiğimiz Scratch Cup’ın bu yıl dördüncüsünü gerçekleştirmekten dolayı çok mutluyuz. Daha önce pandemi nedeniyle online olarak gerçekleştirdiğimiz final etkinliğinde bu yıl yeniden çocuklarımızla bir arada olmanın heyecanını da yaşıyoruz. Daha fazla çocuğa ulaşmak için de bu eğitimlere devam edeceğiz. Ödül törenimizde bulunan çocuklarımız ve öğretmenlerini tek tek tebrik ediyorum. Bugün burada gösterdikleri yetenek ve azimleri hayranlık uyandırıyor. Bu projeyi birlikte hayata geçirdiğimiz proje ortağımız Habitat Derneği’ne yıllardır uyum içinde, müthiş katkı ve destek içerisinde yürüttüğümüz projemizde samimi iş birlikleri için teşekkürlerimi sunuyorum.”
Scratch Cup 2023 finalinde konuşan Habitat Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Hazır yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi; “Habitat Derneği olarak çocuklarımızın dijital dönüşüme entegre olabilmelerini önemsiyor ve çalışmalarımızı bu yönde sürdürüyoruz. Çocuklarımızın dijital 21. Yüzyıl yetkinliklerine sahip olmaları ve yeni teknolojileri etkin şekilde kullanmalarının yanında, geliştiricileri olmalarını da istiyoruz. Bu yaklaşım doğrultusunda 2019 yılında QNB Finansbank ortaklığında hayata geçirdiğimiz “Minik Eller Kod Yazıyor” Projesi ile geride kalan 4 yılda Türkiye’nin 69 ilinden toplamda 40 bin çocuğumuzu temel kodlama eğitimleri ile buluşturduk. Eğitim içeriklerinin geniş kitlelere ulaşması ve sürdürülebilir olması amacıyla hayata geçirdiğimiz “www.minikellerkodyazıyor.com” web sitesi üzerinden bugüne kadar 40 binden fazla kişiye erişerek toplamda 7 bin çocuğumuz kodlama eğitimi imkânı sağladık. Bu noktada Habitat gönüllülerinin destekleriyle çalışmalarımızı yaygınlaştırmaya devam ediyoruz. Proje kapsamındaki eğitimler ve etkinlikler ile çocuklarımızın sadece kodlama becerilerini değil sanat, resim, müzik ve hikâye anlatıcılığı becerilerini, hayal güçlerini ve yaratıcılık kaslarını da geliştirmeyi amaçlamaktayız. 21.yy’ın dijital yetkinlikleri gelişmiş kişilerin toplumları yönlendirip liderlik edeceği bir yüzyıl olacağına inanıyoruz. Bu inançla çocuklarımızın dijital yetkinliklerini geliştirirken edindikleri bu farkındalıkla yenilenebilir enerji konusunda yeni fikirler geliştiriyor olmaları Scratch Cup yarışmanın önemi bir kez daha ortaya koyuyor. Bu sene “Temiz Enerjim Benim Enerjim” teması ile düzenlediğimiz Scratch Cup’ın 2023’e katılan tüm çocuklarımızı dereceye girmiş olsun ya da olmasın canı gönülden kutluyor ve başarılarının daim olmasını diliyorum.
İKİ FARKLI YAŞ KATEGORİSİNDEN 10 FARKLI TAKIM BİRBİRİNDEN YARATICI OYUNLARINI SERGİLEDİ
Scratch programlama dili, çocukların kodlama becerilerini geliştirmelerine ve yaratıcı yanlarını keşfetmelerine yardımcı olurken Scratch Cup 2023 finali ile bu becerilerini test etmelerine ve pekiştirmelerine de olanak sağlıyor. Çocuklar, sürdürülebilirlik ve temiz enerji kaynakları hakkında hem eğlenceli hem de eğitici bir deneyim yaşarken Scratch kodlama dilini kullanarak, ekip olarak birlikte projeler oluşturmak, iş birliği geliştirme ve takım çalışması gibi becerilerini de geliştirme fırsatı yakaladı.
Scratch Cup 2023’e ikisi yurtdışı olmak üzere 53 şehirden 1098 başvuru alındı. Yapılan değerlendirmeler sonucunda 8-10 yaş ve 11-14 yaş kategorilerinden beşer takım olmak üzere toplam 10 takımdan 23 çocuk finale eğlenceli ve bir o kadar da yaratıcı oyunlarıyla katıldı. Ekipler, kendilerine verilen süre içinde oyunlarını anlatıp jürinin sorularını yanıtladı. Jüri değerlendirmesi sonucunda tüm çocuklar kendi kategorilerinde ödüllerini aldı.
8-10 Yaş Kategorisi
En İyi Proje Ödülü; Yenilenen Dünyam, İstanbul
En İyi Görsel Tasarım Ödülü; Çevreci Köy, İzmir
En İyi Kod Yapısı Ödülü; Yenilenebilir Enerji Kaynakları, Kocaeli
En İyi Uyarlama Ödülü; Enerjik Kedi, Adana
En İyi Senaryo Ödülü; Temiz Enerji Kaynakları Animasyonu, Van
11-14 Yaş Kategorisi
En İyi Proje Ödülü; ChargeUp, Ankara
En İyi Görsel Tasarım Ödülü; Doğayı Korumaya Var Mısın?, İzmir
En İyi Kod Yapısı Ödülü; Yenilenebilir Simgeler, İstanbul
En İyi Uyarlama Ödülü; Temiz Dünyam Benim Dünyam, Trabzon
En İyi Senaryo Ödülü; Yeşil Enerji, Uşak
Bilim Türkiye Yamaçtepe Gökyüzü Gözlem Şenliği Gaziantep’te yapılacak
MIXX Awards Europe’da Türkiye’ye 12 ödül
Küresel çapta yazılım sistemlerinde aksama! Microsoft’tan açıklama geldi
Hintli Krishna Grubu ile mutabakat anlaşması
“Dünyanın En İyi Fintech Şirketleri” Listesi belli oldu
6 aylık e-alışveriş haritasında dikkat çeken detaylar