TBMM Genel Kurulu’nde 28. Dönem’in ilk birleşimi bugün saat 14.00’te başlayacak. Genel Kurul’u, MHP Genel Başkanı ve Osmaniye Milletvekili Devlet Bahçeli en yaşlı üye sıfatıyla TBMM Geçici Başkanı olarak yönetecek.
Genel Kurul’da ilk olarak Bahçeli yemin edecek. Bahçeli’nin ardından illerin alfabetik sıralamasına göre milletvekilleri sırayla kürsüye gelerek antlarını içecek. Yemin töreninin bir bölümünü Cumhurbaşkanı Erdoğan da izleyecek.
Meclis Başkanlık Divanı ve 5 siyasi parti grubunun yönetimleri belirlenecek. Meclis başkanı seçim süreci de bugünkü yemin töreniyle birlikte başlayacak. Bugünden itibaren 5 gün boyunca adaylık başvuruları alınacak. Siyasi partiler pazartesi ve salı günü Meclis başkanı adayını TBMM Başkanlığı’na bildirecekler ve çarşamba günü TBMM Genel Kurulu’nda yapılacak oylama ile yeni Meclis başkanı seçiminin ilk turu yapılacak.
Başkan seçimi gizli oylama ile yapılacak. İlk iki oylamada 400, sonuç alınamazsa üçüncü oylamada salt çoğunluk olan 301 kabul oyuyla başkan seçilebilecek. Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa da bu oylamada en çok oy alan iki aday için dördüncü oylama yapılacak ve dördüncü oylamada en fazla oy alan üye başkan seçilmiş olacak.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’IN YEMİN TÖRENİ YARIN
Erdoğan ise yeminini yarın saat 15.00’te yapacak. Meclis’e geldiğinde yine Bahçeli tarafından karşılanacak olan Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı makamında veya Meclis Başkanı’nın makamında Genel Kurul’un açılışını bekleyecek.
Bahçeli’nin açılışı yapmasının ardından Erdoğan, Meclis’in en yaşlı ikinci üyesinin eşliğinde Genel Kurul Salonu’na girecek. En yaşlı ikinci üye olan Cengiz Çandar Meclis Başkanlığı’na ‘mazeret’ bildirdiğinden Erdoğan’a Genel Kurul Salonu’nda CHP İstanbul Milletvekili İlhan Kesici eşlik edecek.
Bahçeli, Meclis Başkanı’nın koltuğunun bulunduğu alanda Erdoğan’a mazbatasını teslim edecek. Erdoğan daha sonra yeminini gerçekleştirecek.
İYİ PARTİ’NİN YOL HARİTASI NASIL OLACAK?
Dün İYİ Parti Genel Sekreteri Uğur Poyraz’ın ‘İttifak teknik olarak bitti. İttifak seçimle olur. Seçim bitti, ittifak bitti’ ifadelerini kullanmıştı.
İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Cihan Paçacı ise, ‘Siyasi bir konu hakkında bir iş birliği için yapılır ittifak. Şu anda da iş birliğini gerektirecek bir konu yok ama ileride olursa bakarız’ demişti.
İYİ Parti pozisyon olarak şu an nerede duruyor? CNN Türk Ankara Temsilcisi Dicle Canova’ya konuk olan İYİ Parti Genel Başkan yardımcısı Cihan Paçacı konuyla ilgili yeni açıklamalarda bulundu. Paçacı’nın değerlendirmeleri şöyle;
Uğur Bey de doğru söyledi. Ben de tabloyu tarif ettim. Bir yorum yok burada. Tek tek bir konu. 2017 referandumundan sonra 50+1 gerekli hale geldi. 50+1 gerekli hale gelince hiçbir siyasi partinin yüzde 50’yi geçebileceği düşünülmediği için ve ya zor olduğu için doğal olarak ittifaklar ortaya çıktı. Türk siyasetinde 2018’den bu yana ittifaklar var.
Millet İttifakı’nın yapısı Cumhur İttifakı’ndan farklı. Cumhur İttifakı’nın koalisyon gibi bir yapısı var. MHP’nin oyları olmasa Meclis’te çoğunluğu elde edemiyorlar. Dolayısıyla hükümetin, iktidarın devamı böyle bir birlikteliği mecbur hale getiriyor.
Millet İttifakı’nın ise tamamen iş birliği şeklinde yürüyor. Ve farklı tablolarla bugüne kadar karşımıza çıktı. 2018’de 4 siyasi parti oluşmuştu. 2019 yerel seçimlerinde 2’ye düştü. Son seçimde ise 6 siyasi parti. Şimdi bizim ki bir iş birliği. Belli konularda ortak düşündüğümüz konularda iş birliği yapıyoruz. Seçimlerde ise hem baraj meselesinde hem de fazla milletvekili çıkarma konusunda bir avantaj sağlıyordu. Seçim kazanılsaydı bir koalisyona dönüşecekti.
“ORTAK YAPTIĞIMIZ KONULARIN HEPSİ ORTADAN KALKTI”
Gerçi son seçim yasası değişikliğinden sonra milletvekili avantajı kalmadı. Sadece baraj avantajı söz konusu oldu.
Millet İttifakı’na baktığımızda ortak yaptığımız konuların hepsi ortadan kalktı. Sistemi değiştiremezsiniz çünkü Meclis’te çoğunluğunuz yok. Cumhurbaşkanı, o seçildi. Yani iktidar olmadığınız için ortak metin politikaları ortadan kalktı.
BELEDİYE SEÇİMLERİNDE İTTİFAK
Bir şey demek söz konusu değil. O günkü konjektürel neyi gerektiriyorsa oturup konuşulur. Şu an itibariyle 10 ay kalmış sürede bunu söylemek zor. Her siyasi parti kendi kimliği ile bu süreyi geçirecektir. Cumhur ittifakı da aynı soruya muhataptır.
GENEL BAŞKANLIK İÇİN ADAY ÇIKACAK MI?
Adaylık statüsüne sahip herkes aday olabilir, demokratik hakkını kullanabilir. Yapacağımız kongrede partinin bugünkü yapısını olumsuz etkileyecek tablo beklemiyorum
“EKONOMİ VE SIĞINMADI GİBİ KONULARDA DESTEK VERİRİZ”
Partinin yetkilisi olarak sorumluyum. 6 farklı dünya görüşü olan partinin ortaklık kurması kolay iş değil. Buna gayret edildi ve gidildi. İyi parti bir masa krizi yaşandı. Bizim hassasiyetimiz kazanma ihtimali yüksek adayla gitmek yönündeydi. Çok hassas davrandık. Kriz oluştu, sonra kriz giderildi. Neticede seçmenin hür iradesi ile sayın cumhurbaşkanı tekrar kazandı. Masadan kalkmasak oyumuz şöyle olurdu, bunlar soyut kavramlar. Biz bir şekilde yaptığımız işin doğru olduğunu kabulleniyoruz. Mücadelemiz devam edecek. Parlamentoda ekonomi, sığınmacılar konusu gibi çözülmesi gereken konularda iktidarın çözüm süreci olursa tabii ki destek veririz.
Wilma Elles: “Dost Biriktir, Negatifi Hayatından Çıkar”
Yaşama İlham Verenler Ödülleri Başlıyor!
Kıvılcım Kalay’dan “Gönüller Hiç Yas Tutar mı?” Şarkısına Çarpıcı Yanıt!
20.Avrupa Kalite Zirvesi Londra’da Gerçekleşti
Muğla’da Genç Sinemacılara Ödül Yağmuru
Menekşe Kankavi “Dünyada İyilik Var Derneği”nden ilk iyilik