Erdoğan, Fikirtepe’de anahtar teslimi yaptı: Kentsel dönüşüme yeni ivme katacağız

Erdoğan, Fikirtepe’de anahtar teslimi yaptı: Kentsel dönüşüme yeni ivme katacağız
18 Nisan 2023 Gündem Google News

GÜLDEN ÇOKTAN- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul’da acilen dönüştürülmesi gereken 1.5 milyon riskli konut olduğunu, bunun için şehrin iki yakasında 500 bin konutluk uydu kentler yapacaklarını söyledi. Erdoğan, bayramın ilk günü kentsel dönüşüme ivme katacak yeni bir müjdeyi paylaşacaklarını duyurdu.

Fikirtepe Kentsel Dönüşüm Projesi 1. Etap Anahtar Teslimi ile 2. ve 3. Etaplarda Kentsel Dönüşüm Başlangıç Töreni’nde konuşan Erdoğan’a Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, AK Parti Genel Başkan Vekili Binali Yıldırım, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici de eşlik etti.

Yaşanan her felaketin alınması gereken tedbirleri hatırlattığını söyleyen Erdoğan, “Depremin ağır sonuçlarıyla ilgili olarak 1999 yılından kalma bir tecrübemiz zaten vardı. Asrın felaketi 6 Şubat depremleri ise etki ve yıkım alanının büyüklüğüyle yaşayanların ifadesiyle adeta bir küçük kıyamet şeklinde gerçekleşti. Ülkemiz, Doğu Anadolu’dan başlayıp Marmara’ya kadar iki koldan gelen bir fay hattı tehdidiyle karşı karşıyadır. Ayrıca sel, yangın, heyelan gibi başka afet tehditleri de var. Türkiye’nin tamamını içine alan bir afet, risk yönetimi sistemi kurmak amacıyla uzun süredir yoğun gayret gösteriyoruz. Kentsel dönüşüm projeleri de bu çerçevede önem verdiğimiz konulardan biridir. Elbette afet riski olan her yerde bu projeleri uygulayacağız. Ama nüfus yoğunluğu insani ve ekonomik sonuçları, stratejik konumu gibi hususlar sebebiyle İstanbul önceliklerimizin başında yer almak mecburiyetindedir” diye konuştu.

‘Deprem beklemez’

Ülke genelinde 3.3 milyon konutun inşasını gerçekleştirdiklerini, böylece nüfusun yaklaşık 20 milyonunu güvenli yuvalara kavuşturduklarını anlatan Erdoğan şöyle devam etti: “Ama 6 Şubat depremleri gösterdi ki deprem, bizim hazırlıklarımızın bitmesini beklemiyor. Bunun için hem mevcut projeleri hızlandırmakta hem de yeni projeleri olabilecek en kısa sürede hayata geçirmekte kararlıyız. İstanbul Fikirtepe kentsel dönüşüm projesiyse 830 bin metrekareyi bulan alanı ve 2.5 milyon metrekareye yaklaşan inşaat sahasıyla ülkemizin en önemli projelerinden biridir. Bilindiği gibi Emlak Konut tarafından 18 parselde yürütülen Yeni Fikirtepe projesine 2022 yılı aralık ayında başlandık. Burada 20 milyar liralık yatırımla içinde 60 bin vatandaşımızın yaşayacağı 12 bin 418 konut yapıyoruz. Fikirtepe’de gerçekten örnek bir proje yürütülüyor. Projenin üçte biri tamamlandı. Projenin ilk etabında inşa ettiğimiz 1648 konutun anahtarlarını teslim ediyoruz. Ayrıca projenin ikinci ve üçüncü etaplarındaki dönüşüm çalışmalarını da başlatıyoruz. Önümüzdeki yılın temmuz ayına kadar konutların hepsi sahiplerine teslim edilmiş olacak.”

İstanbul’da acilen dönüştürülmesi gereken 1.5 milyon riskli konut olduğunu vurgulayan Erdoğan, “Bunun için İstanbul’un Avrupa ve Anadolu yakasında 500 bin konutluk uydu kentler planlıyoruz. Diğer dönüşümlerin de vatandaşlarımızın ve belediyelerin iş birliğiyle mümkün olan en kısa sürede gerçekleşmesinin takipçisi olacağız” şeklinde konuştu.

‘Daha fazla fedakarlık’

Bayramın ilk günü kentsel dönüşüme ivme katacak yeni bir müjdeyi kamuoyu ile paylaşacaklarını ifade eden Erdoğan, “Deprem yıkıntılarının altında canlarımızın yitip gitmemesi, mallarımızın toza toprağa dönüşmemesi için Kentsel dönüşüm çalışmalarında en küçük bir ihmale veya açgözlülüğe meydan vermemeliyiz. Ne İstanbul ne de Türkiye. Göz göre göre gelen böyle bir tehdidin altında kalmayı hak etmiyor. Gerekiyorsa biraz daha fazla fedakârlık yaparak bir an önce bu işin bitmesini sağlamalıyız” dedi.

‘Daha yedi kişi birbirini idare edemiyor’

Gençlere seslenen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Şimdi Kandil’den meydan okuyorlar. Ne diyorlar? Bay Bay Kemal’i destekleyeceğiz. Ben de diyorum ki 14 Mayıs’ta benim milletim Kandil’e pirim vermeyecek. Biliyorsunuz karşımızda yedili bir ittifak oluşturdular. Aylar, yıllar süren bir kavganın ardından da karşımıza Bay Bay Kemal’i aday olarak çıkardılar. Bay Bay Kemal, her biri ayrı bir alemde yaşayan, kendi iç sıkıntılarını bile çözmekten aciz, yedi cumhurbaşkanı yardımcısından habersiz adım atmayacakmış. Ya böyle devlet yönetimi olur mu? Daha yedi kişi birbirini idare edemeyenler 85 milyonu nasıl yönetecek?” dedi.

‘650 bin konutu teslim edene kadar bölgeden ayrılmayacağız’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Üsküdar Belediyesi tarafından depremzedeler için kurulan iftar programına katıldı. Erdoğan’a eşi Emine Erdoğan veBBP lideri Mustafa Destici de eşlik etti. Erdoğan, “Ramazan başından beri iftarımızı deprem mağdurlarımızla açmaya devam ettik. Deprem konutlarının temel atma törenlerini gerçekleştirerek, bu zor günlerinde, onlara umut aşıladık. Hayata, yeniden başlama iradelerini güçlendirdik.İnşallah ilk sene 319 bin olmak üzere toplam 650 bin konutu teslim edinceye kadar bölgeden asla ayrılmayacağız” dedi.

Gençlerle çay içti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, iftarın ardından gençlerle bir araya gelip çay içti. Erdoğan, o anların fotoğrafını sosyal medya hesabından “Üsküdar Nevmekan’da bir Ramazan akşamı… Sohbetimize keyif katan genç kardeşlerime teşekkür ediyorum” notuyla paylaştı.