MELTEM GÜNEŞ Ankara – Su kaynaklarının korunması ve verimli kullanılmasına yönelik gerekli tedbirler alınmadığı takdirde 2030’da toplam nüfusun yüzde 49’unun, sulanan tarım alanlarının ise yüzde 78’inin su açığı riskiyle karşı karşıya kalacağı ifade edildi. Bazı havzalarda önlemler alınsa dahi 2030 sonrasında su açığının oluşması bekleniyor. Tarım ve Orman Bakanlığı da “suda sıfır kayıp” hedefiyle kuraklık yönetim planları hazırlamayı sürdürüyor.
Bu kapsamda, havzaların kuraklık analizleri, mevcut ve gelecek su potansiyeli tespiti yapılarak, tarım, içme suyu, sanayi, ekosistem, turizm sektörlerine kuraklığın etkileri belirlenerek, sulama sistemlerinin modernizasyonu, alternatif su kaynaklarının değerlendirilmesi, sulama randımanının artırılması hedefleniyor.
12 HAVZADA ÇALIŞILIYOR
Doğu Karadeniz, Meriç, Ergene ve Marmara Havzalarında Kuraklık Yönetim Planları ile ilgili toplantıda konuşan Su Yönetimi Genel Müdürü Afire Sever, toprak su varlığı açısından Türkiye’deki havzaların tamamında farklı şiddetlerde meteorolojik kuraklıkların gözlendiği uyarısı yaptı. 15 havzada kuraklık yönetim planlarının tamamlandığını aktaran Sever, 2 havzada güncelleme olmak üzere 12 havzada ise çalışmaların devam ettiğini kaydetti.
BARAJLARDA SON DURUM NE?
İstanbul’da devam eden yağmurlardan sonra barajların doluluk oranı 5 ay aranın ardından yeniden yüzde 40’ın üstüne çıktı.
İstanbul’da geçtiğimiz hafta boyunca aralıklarla devam eden yağmur, barajların doluluk oranını yükseltti.Barajların doluluk oranı 14 günde yüzde 41.93 oranında ulaştı.22 Mart’ta yüzde 36,89 olan baraj doluluk oranı bugün itibariyle yüzde 41.93 olarak ölçüldü.
Yaşama İlham Verenler Ödülleri Başlıyor!
Kıvılcım Kalay’dan “Gönüller Hiç Yas Tutar mı?” Şarkısına Çarpıcı Yanıt!
20.Avrupa Kalite Zirvesi Londra’da Gerçekleşti
Muğla’da Genç Sinemacılara Ödül Yağmuru
Menekşe Kankavi “Dünyada İyilik Var Derneği”nden ilk iyilik
Maltepe Belediyesi, “Sürdürülebilir Gelecek” için ilk adımı attı