Oruçluyken boy abdesti alınır mı? Gusül abdesti almak orucu bozar mı?

Oruçluyken boy abdesti alınır mı? Gusül abdesti almak orucu bozar mı?
24 Mart 2023 Gündem Google News

Ramazan ayında oruçluyken neler yapılır, neler yapılmaz yoğun olarak araştırılıyor. Her yıl Ramazanda birçok konu vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Bunlardan biri de oruçluyken gusül abdesti – boy abdesti almak. İşte, detaylar…

Boy abdesti nedir ve nasıl alınır?

Diğer adı gusül abdestidir, manen ve maddi bir şekilde temizlenme ibadetidir. Gusül alınması gereken özel durumlar vardır ve gusül alınmadığı takdirde yapılan ibadetler geçersiz sayılır. Bu nedenle oldukça önemlidir. Kişi buna dikkat etmelidir. Peki gusül abdesti nasıl alınır?

Oruçlu iken boy abdesti almak orucu bozar mı?

Oruç için sahura kalktınız ve sahurunuzu yaptınız fakat boy abdesti almanız gerekiyor. Uyudunuz ve uyumadan önce orucunuz için niyet ettiniz sabah kalktığınızda boy abdestinizi alabilirsiniz. Alırken bir miktar dikkat etmeniz önemlidir. Ağıza su verildiğinde gargara yaparken boğazınıza suyun kaçmamasına özen gösterin. Burnunuzdan suyu çekerken genzinize gitmemesi için dikkatli davranın. Kısacası oruçluyken boy abdesti almanızda bir sorun yoktur.

Oruçluyken banyo yapılır mı?

Havalar bu kadar sıcakken uzun saatler oruç tutmak kişiyi zorlayabilir. Terleyebilir ve yıkanmak isteyebilir. Bu süreçte oruçluyken banyo yapılabilir. Banyo yapmak orucu bozmaz fakat boy abdesti gibi bunda da dikkat edilmesi gerekiyor. Ağıza, burna su verilirken dikkatli olunmalı, boğazınıza kaçmamasına özen göstermelisiniz. Aksi takdirde orucunuz bozulabilir.