Mısır ile 11 yıl sonra üst düzey temas! Bakan Çavuşoğlu sürecin dönüm noktasını açıkladı

Mısır ile 11 yıl sonra üst düzey temas! Bakan Çavuşoğlu sürecin dönüm noktasını açıkladı
20 Mart 2023 Gündem Google News

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Mısır’a kritik bir ziyaret gerçekleştirdi. 10 yıl aradan sonra Dışişleri Bakanı düzeyinde gerçekleşen bu ziyarette, Mısır’la yeni bir sayfa açıldı. Çavuşoğlu, görüşmeye ilişkin, ”Samimi ve güzel bir görüşme yaptık.” dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 10 yıl sonra Mısır’a gerçekleştirilen ziyarete ilişkin konuşan konuştu. Görüşmenin samimi bir ortamda geçtiğini ifade eden Bakan Çavuşoğlu, bundan sonraki sürece ilişkin bilgileri aktardı.

Sürecin bir olgunlaşma aşaması olduğunu belirten Bakan Çavuşoğlu, Doha’daki Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Mısır Cumhurbaşkanı Sisi’nin görüşmesine dikkat çekerek, süreçte kırılma noktasının burası olduğunu söyledi.

“HER KONU ELE ALINDI”

Çavuşoğlu, Mısırlı mevkidaşı ile özellikle bölgesel konularda açık ve net bir şekilde görüş alışverişinde bulunulduğunu, heyetler arası görüşmede de her konunun ele alındığını ifade etti.

İlginizi Çekebilir

“Enerjiden, nakliyattan, ulaşımdan buradaki firmalarımıza ve yatırımlarımıza kadar her şeye değindik. Enerji, lojistik, eğitim, kültür konularının hepsine değindik. Mısır tarafı, Türk firmalarının Mısır’da yaptıkları yatırımların artırılmasını istiyorlar.” diyen Çavuşoğlu, “Ticaretimiz, 10 milyar dolara yaklaştı. LNG ithalatı sebebiyle biraz denge onların lehine ama biz bundan şikayetçi değiliz.” dedi.

“İLİŞKİLER ÜST DÜZEYE ÇIKARILACAK”

Çavuşoğlu, Mısırlı mevkidaşını Ankara’ya davet ettiğini söyleyerek “Diplomatik ilişkilerimizi en üst düzeye çıkarma konusunda mutabık kaldık. Önümüzdeki süreçte hangi adımları atacağız onları değerlendirdik.” dedi.

“DOHA’DA BİR ANLAMDA OLDU-BİTTİ OLDU”

İki ülke arasındaki bir olgunlaşma süreci yaşandığını kaydeden Çavuşoğlu, “Aslında, Şukri’yle New York’ta da biz bu yol haritası üzerinde anlaşmıştık. Önce yardımcılarımız bir araya gelecekti, sonra üçüncü ülkede biz bir araya gelecektik, sonra Cumhurbaşkanlarımızın bir araya gelmesinin hazırlığını yapacaktık. Fakat Doha’da birden olumlu anlamda bir oldu-bitti oldu. Esas dönüm noktası Sayın Cumhurbaşkanı’mızın (Recep Tayyip Erdoğan) Doha’daki görüşmesi oldu.” dedi.

GÖRÜŞMENİN PERDE ARKASI

Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanlarının Doha görüşmesi öncesi perde arkasında olağanüstü bir şey yaşanmadığı belirterek güvenlikle ilgili istişareler olduğunu ve çok sayıda görüşme yapıldığını kaydetti.

İSVEÇ’E NATO ÜYELİĞİ MESAJI

Finlandiya’nın NATO üyeliği için onay alması sonrası İsveç’in tavrında bir değişiklik olup olmadığı sorusuna Çavuşoğlu şu yanıtı verdi:

Geçtiğimiz Cuma günü İSVEÇ Dışişleri Bakanı’yla da görüştüm. Finlandiya’yla ilgili böyle bir karar açıklayacağımızı, önce bizden duymalarını istediğimizi, ikili ilişkilerimize verdiğimiz önem ve onlara olan saygımızdan dolayı medyadan duymalarını istemediğimizi söyledim. Kendisi de, umarım NATO Zirvesi’nden önce bizim ki de sonuçlanır dedi. Ben de size bağlı dedim.

Son dakika… Kılıçdaroğlu’nun, HDP ile görüşmesi sona erdi
Türkiye’nin dört bir yanında var! El Cezeri’den Mimar Sinan’a deprem terazisinin 2 sırrı