İYİ Parti lideri Akşener dün partisinin Genel İdare Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulundu. Akşener açıklamasında, “Üzülerek söylüyorum ki dün itibarıyla 6’lı masa artık millet iradesini kararlarına yansıtma kabiliyetini kaybetmiştir. Ne kumar masasında ne de noter masasında olmayacağız.” dedi.
Kılıçdaroğlu da bu açıklamaların ardından ‘Merak etmeyin, bütün taşlar yerine oturacak’ ifadelerini kullandı. Akşener’in açıklamalarını CNN Türk canlı yayınına bağlanan konuklar değerlendirdi. Peki Akşener’in bu hamlesi ne anlama geliyor, açıklamaları ne ifade ediyor?
“MASAYI DAĞITMASA PARTİSİNİN DAĞILACAĞINI GÖRDÜ”
Milliyet Gazetesi yazarı Zafer Şahin: Masa fiilen dağılmış görünüyor. Bu işin buraya geleceği belliydi. 5-6 aydır Sayın Akşener’in kafasında bitirdiğine dair çok kuvvetli işaretler vardı. Depremi yaşadık, üzerinden bir hafta 10 gün kadar zaman geçti Sayın Akşener programa çıktı enteresan şekilde Hande Fırat’ın röportajını tekrar masanın gündemine getirdi. O röportaj ne zaman yapılmış? Eylül 2022’de. O bile sürecin buraya geleceğinin artçı sarsıntılarıydı. İYİ Parti bu süreçte Kemal Bey’in kazanacak aday olmadığını ifade etmişlerdi. O kadar çok çelişki var ki bu süreçte, dün akşam mutabakat metnine imza koyuyorsunuz bugün yaptığınız açıklama şu İYİ Parti kıskaca alınmak isteniyor. Burada Meral Hanım bir tercih yapmıştır. Masayı dağıtmasa partisinin dağılacağını gördüğü için böylesine bir radikal karar almıştır. İşin özeti aslında bu.
Hem istemediğiniz bir aday hem partinizin büyüyemediğini düşünüyorsunuz. Gelinen noktada bakıyor ve diyor ki, ben en iyisi bu seçimin Kemal Bey ile alınmayacağını düşünüyorum, parlamentoya daha fazla vekille girebilmek için karar alıyorum diyor.
“SAYIN AKŞENER’E TAVSİYE EDERİM”
AK Parti Merkez Disiplin Kurulu Üyesi Mehmet Sarı: Net bir şekilde ortada masaya dair bir şey kalmadı. Net bir şekilde ifade etmeye çalışmıştım. Ama ben masadan kalkmayacağını düşünüyordum. Fakat şöyle; Burada özellikle sayın Kılıçdaroğlu’nun organize etmiş olduğu masanın Meral Akşener’in kendi siyasi geleceğini biteribileceğine olan inancı. Sonuç itibarıyla masaya onay verdiğinde masadaki sayın Kılıçdaroğlu’nun adaylığı noktasında adayı Akşener onaylarsa İYİ Parti’nin burada kaybeden olacağı ve nihayetinde Türkiye’deki siyasi partiler mezarlığına doğru gideceğini, o yöndeki inanç aslında parti tabanından ve parti üst yöneticilerinden bir direnç olarak yansıdı. Ve nihayetinde de baştan beridir de aslında sayın Akşener’in kendisini doğrudan ana muhalefet partisi pozisyonuna konumlandırıyordu. Dolayısıyla o noktalarda yapmaya çalıştığı şey de şuydu; CHP’nin önünde bir İYİ Parti formatı ve dediğini özellikle masaya her şart altında kabul ettirme çabası olarak da bunu gösterdi.
Ve nihayetinde bu 6’lı masanın 6+1 masalarının ittifak seyri içerisinde bu milletin geleceğine her hangi bir ortaya koyabilecekleri projeleri, planları, Türkiye’nin geleceğini inşa etme şansları olmadığını defaatle vurgulamamıza rağmen bugün gerçekten o siyasi ihvaller, parti içerisindeki çekişmeler ve bir taraftan da herkesin gizli kapaklı yürütmüş olduğu gizli kapaklı görüşmeler arkasında gerçekleştirmiş olduğu temaslar neticesinde bunları getirip masanın gündemine yatırınca doğal olarak böyle bir masanın bir birliktelik ve bir ülkü birlikteliği siyasi birliktelik çerçevesinde hareket etme imkanı kalmadı.
Ve nihayetinde siyasetin realitesi masanın şekli anlamda kurulmuş durumunu tam anlamıyla tarumar etti. Beklenen şu; Milleti ve toplumsal kesim açısından her şart altında biliyorsunuz ki özellikle CHP seçmenleri olsun, muhalefet çevresinden olsun masa önem atfedenler açısından da burada gerçekten de bu karmaşa ve kaosun bu masanın bu anlamdaki görüntünün millete bir faydası olmadığını hep beraber görmüş olduk. Nitekim Cumhur İttifakı bağlamında eğer gerçekten siz şahsi ihvallerinizden feragat etmişseniz gerçekten ülkeyi düşünüyorsanız eğer gerçekten bu millet adına bir faydalı bir iş yapma durumundaysanız bu kadar büyük laflar ediyorsanız sayın Devlet Bahçeli’nin izlemiş olduğu tarzı ben baştan sona izlemesini ben sayın Akşener’e tavsiye ederim.
CHP SEÇMENİ NE DÜŞÜNDÜ?
Kamuoyu Araştırmacısı Hakan Bayrakçı: Kemal beyin açıklamasını önce alalım. Çok kibar, nazik ve saygılı bir açıklamaydı. İsabetli… İçinde bulunduğu pozisyonu çok uygun siyasi nezaket taşıyan gayet beyefendi bir açıklama yapmış. Ben olayları objektif gözlerim. Birini eleştirebilirim ya da birine ‘çok iyi yapıyor’ derim.
Bugünkü seçim sistemini çok kısaca hatırlatmak istiyorum. Eski parlamenter seçim sisteminde bir büyük partiden ya da oyu yüzde 8, 10, 15’in üzerindeki partiden bir grup ayrıldığında, bir başka parti ayrıldığında seçime ayrı girdiğinde ya da partiler seçime ayrı girdiklerinde bir bölen olabiliyorlardı. Çünkü en fazla parlamenteri çıkartmak önemliydi. Yarıdan bir fazlayı bulmanız önemli. Ama bu seçim sisteminde tek bir şey önemli. Bir kişiyi seçiyoruz. O da yüzde 50+1 ile seçiyoruz. Yani önemli olan bu seçim sisteminde iktidara oy veren seçmende bugüne kadar siz halihazırda 3-4 puan almadan bu seçimi kazanamıyorsunuz. Muhalefet için söylüyorum.
Peki bunu almak için tek bir aday gitmeniz mi doğru? Mesela bir adayla çıktı diyelim muhalefet bu aday da yüzde 44’te kaldı. İktidar 56 ile kazanır. Diyeceksiniz ki, ‘Geçen seçim çok adayla çıkıldı.’ Geçen seçim çok adayla çıkıldığı için Cumhurbaşkanı 52.5 aldı. Bir adayla çıkılsaydı 57-58 alırdı. Anlatamadım bunu 3 senedir.