Dünyanın her yerinde karşınıza çıkabilecek bir grup insan var; siyah giymeye meraklı, rock, heavy metal ya da punk müzik dinleyen ve karanlık görünüşlü bir topluluk… Peki, ülkemizde de göze çarpan bu topluluk Türkiye yakın tarihi içinde hangi yollardan geçti, nasıl bir dönüşüme uğradı ve müzik tarihimizde nasıl yer etti?
Toplamda otuz dokuz yıllık bir süreci anlatan Türkiye’de Ağır Müziğin Geçmişi, rock kültürünü tanımak isteyen herkes için bir kaynak kitap olmasının yanı sıra bu türlerin takipçileri için de kendi yaşantılarının dönüm noktalarından izler bulacakları eşsiz bir başucu kitabı.
“Türkiye’de Ağır Müziğin Geçmişi kitabı, Adnan Alper Demirci’nin uzun bir geçmişe dayanan ‘rock’çılığının’, müzikseverliğinin, araştırmacılığının, arşivciliğinin, yazarlığının, titizliğinin hatta kasetlerinin, konser biletlerinin, kısacası varlık sebeplerinden birinin; ‘ağır müzik’ten aldıklarına karşılık vermek için gösterdiği çabanın sonucu. Kültür sanat alanı için tarihsel ve belgesel olduğu kadar samimi ve ‘içerden’ bir tanıklık aynı zamanda. Türkiye’de bu müziğin; ne büyük ağırlıklar sırtlandığını, uğruna nelerin göze alındığını, nerelerden nerelere hangi dönemeçlerden geçerek ulaştığını anlatırken o günleri yaşayan, yaşayamayan herkesi bu hikayeye ortak ediyor.”
– Tolga Akyıldız
Türkiye’de Ağır Müziğin Geçmişi, Barış Akpolat’ın yazdığı Ezhel – Kazıdım Tırnaklarla kitabının ardından Müzikmentor Kitaplığı’nın ikinci kitabı olarak okurla buluştu.
Adnan Alper Demirci’nin yazdığı Türkiye’de Ağır Müziğin Geçmişi Karakarga Yayınları’ndan çıktı.
Arka Kapak Yazısı:
Tam 11 yıl önce Facebook üzerinde başlayıp kısa sürede geniş bir rock sever kitleye ulaşan Türkiye’de Ağır Müziğin Geçmişi (TAMG) 2019 itibariyle Twitter, YouTube, podcast ve web sitesi üzerinde de ses getirmeyi başardı. Türkiye’de rock ve heavy metal müziğin geçmişine belgeler ve anılar eşliğinde analitik fakat samimi bir tanıklık yaptı. İşte şu anda elinizde tuttuğunuz kitabın hikâyesi bu.
Kitap, 1981 yılından bugüne, “hafif müzik” kategorisine zıt giden rock, heavy metal ve punk gibi tarzların Türkiye’de nasıl yayıldığına ve geliştiğine odaklanırken kâh hikâyeleri kâh durum değerlendirmeleriyle mevzuyu 2020’lere bağlıyor.
Bu yolculuğa müzisyenler, dinleyiciler, fanzinciler, organizatörler, kasetçiler, tişörtçüler, radyocular başta olmak üzere yolu ağır müzikten geçen yüzlerce kişi eşlik ediyor.
Toplamda 39 yıllık bir dönemi konu edinen TÜRKİYE’DE AĞIR MÜZİĞİN GEÇMİŞİ kitabı, gücünü arşivinden, dergi/fanzin/kaset koleksiyonundan ve dönemin tanıklarını içeren kaynakların ısrarla araştırılmasından alan bir tarihsel anlatı ortaya koyuyor. Böylece Türkiye’nin yakın kültür tarihinde önemli bir boşluğu dolduruyor.
Yazar Hakkında:
1988’de İzmir’de doğdu. Aydın’da büyüdü. 2005’te üniversite için İzmir’e döndü. 2016-2017 sezonu haricinde 2022 sonuna dek İzmir’de yaşadı. Ancak gönlü bir yıl yaşayıp mücbir sebeplerle döndüğü, şimdilerde yeniden yerleşmeye çalıştığı Utrecht’ten yanadır. Evlidir.
Lisans eğitimini 2012 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği bölümünde tamamlamakla birlikte hiç mühendislik yapmayıp tasarım alanına geçti. Yüksek lisansını İzmir Ekonomi Üniversitesi Tasarım Çalışmaları programında 2015 yılında tamamladı. Tez konusunu görsel iletişim tasarımı alanında belirledi, Laneth ve Non Serviam gibi fanzinlerde yer alan şok edici görsel öğeler üzerinden söylem analizi yaptı. Ardından yedi yıl aynı programda doktora yapmaya çalıştı, bu sefer konu müzikle ve görsel iletişimle alakalı olmayınca çıkmaza girdi, “doktora terk” anılmak durumunda kaldı. Doktora yaptığı dönemde İzmir Ekonomi Üniversitesi Görsel İletişim Tasarımı bölümünde araştırma görevlisi olarak çalıştı.
2006-2014 yılları arasında çeşitli dönemlerde Boo! adında internet üzerinden yayınlanan bir kültür sanat dergisini çıkardı. Ekibi topladı, genel yayın yönetmeni olarak konuları belirledi, derginin sayfalarını tasarladı, gelen yazılara editörlük yaptı. 2020 başındaki “dergi yapmayı özledik” sayısı ile beraber toplam elli dokuz sayı çıktı.
Boo! dergisinin çıkmadığı bir dönemde katıldığı Headbang dergisinde 2010-2016 arasında toplam yetmişe yakın yazılar yazdı, röportaj soruları hazırladı.
2012 yılında Facebook üzerinde müzik arşivini paylaştığı Türkiye’de Ağır Müziğin Geçmişi sayfasını açtı. 2019’da buna YouTube, Twitter ve podcast, 2021’de web sitesi, 2022’de Instagram ve nihayet 2023’te ise kitap eklendi.
Türkiye’de Ağır Müziğin Geçmişi ilk kitabıdır.