İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, CNN Türk ekranlarında canlı yayına katılarak Kahramanmaraş merkezli ve 10 ili etkileyen iki büyük depreme ilişkin açıklamalarda bulundu. Soylu, depremin ilk saatlerinden itibaren bölgede olduklarını belirterek “Buradayız birçok arkadaşımızla beraber. Bu ağır deprem sürecindeki yaraları sarabilmek için hep birlikte bir mücadeleyi ortaya koymaya çalışıyoruz. Depremin ilk meselesi arama kurtarmadır. Şunu bir rakam olarak söyleyebilirim. Sadece arama kurtarma yapılan bina sayısı 20 binin üzerindedir. 82 bina hem yıkılmış hem ağır hasar olmuş hem de acil yıkılacak koduyla kodlanmıştır. 10 ilde yaptığımız hasar tespitlerinde hemen hemen yarı orandayız. Şu ana kadar 39 bin 672 vatandaşımızı kaybettik. ” şeklinde konuştu.
Bakan Soylu’nun açıklamasının devamı şöyle; 04.22 ya da 23’te sayın Cumhurbaşkanımızı aradım. Kendilerine depremle karşı karşıya kaldığımızı tam çözülmelerin oluşmadığını ifade ettik. Oradan tüm valilerimizle bir değerlendirme yapıp 5’i 10 geçe de AFAD merkezindeydik. 8 veya 8’i çeyrek geçe Kahramanmaraş havalimanına inelim diye zorladık. Kahramanmaraş Havalimanı’na çabuk yetişelim diye oraya uçak dönemedi. Biz Gaziantep’e inmek zorunda kaldık. Gaziantep’te hepimiz kendi görev alanlarımıza devam ettik. Kahramanmaraş’taki 9,9 çeyrek geçe gördüğüm ilk tablo Allah bölge bir felaketi kimseye yaşatmasın. Trabzon caddesiydi insanlar yardım istiyordu. O esnada depremin büyüklüğünün ne olduğunu gördük. Büyük mücadele başladı. Biz depremin merkezi olan Pazarcık’a gitmeye çalıştık. 13.24’teki ikinci depremle karşılaştık ve önümüzdeki bir araba takla attı. Ondan sonra tekrar şehre dönüp oradaki hem arama kurtarma çalışmaları hem diğer süreçleri takip etmeye çalıştık.
ULUSLARARASI SİSTEME ÇAĞRIYA ÇIKTIK
Kapasite anında harekete geçirildi. Bu hazırladığımız kapasite jandarmasından, polisine kadar TSK’dan DSİ’sine kadar bütün arama kurtarma ekiplerimize kadar uluslararası sisteme kadar. Biz saat 5.30’da uluslararası sisteme çağrıya çıktık. Şöyle bir durum söz konusu, buraya ulaşabilenler 18-19 saatte ulaştılar. Türkiye’nin her tarafından anında yönlendirildi. Nurdağı yolu farklı noktaya gelmiş. Ankara – Konya arası kapanmış hem hava şartları hem yol şartları. Bütün araçlar yola çıktı, bütün araçlar gidebildiği her yere kadar ulaşmaya çalıştı. 20 binin üzerinde binada arama kurtarma yapıldı. Bu depremin büyüklüğü, etkisi, bu depremin yıktığı binalar ve bu depremin özellikle yıktığı fay hattı esas itibarıyla ve biraz önce anlattığım koşullar havalimanlarının kapalı olması, telefonların çekmiyor olması, hava şartlarının ciddi şekilde etkilemesi evet bir zaman diliminde alana ulaşmayı zorlandırdı. Ama o insanlar yola çıktı.
Gaziantep Havalimanı’na indiğimizde etki alanını görebildik. Bizim karşı karşıya kaldığımız bir problem daha söz konusuydu.Türkiye’deki bütün itfaiyeler aynı saatte görevlendirildi. İçerideki bütün kapasitemizi buraya aktardık. Şu anda bölgede 51 vali görev yapıyor. Bağlantı kurduğumuz Sivas – Kayseri hattı dışında bağlantı kalmadı. Aynı zamanda Kayseri – Niğde hattı da etkilendi. Türkiye’nin birçok yerinde hissedilen deprem oldu. Herkes buraya yetişmek için çaba sarfetti.
ANTAKYA’DA İKİ BİNADAN BİRİ ŞU AN YOK
Çok büyük kayıplar yaşadık. Antakya’daki her iki binadan biri gitmiş. Orta hasarlılarının büyük bölümü de ağır hasarlıdır. Antakya’da 2 binadan 1 binası şu an yok.
HASAR TESPİT ÇALIŞMALARI
Her bakanlığın kapasitesi var. Valiler, belediyeler ve diğer unsurları oraya çekiyoruz. Orada bir sistem oluşuyor. İlk andaki olaylardan şimdi farklı noktaya geldik. Bu arada hasar tespitleri bizim için önemli. Pazartesi itibarıyla tamamlanacağını düşünüyoruz. Ev yapmakla kalmayacağız, şehri tarımdan üretime ayağa kaldırmak zorundayız.Bölgedeki insanlar bilsinler. Bu şehirde yaşayacak hiç kimseyi yalnız bırakmayacağız.
BÖLGEDE NEYE İHTİYAÇ VAR?
Bir ara çok büyük bir gönderim söz konusu oldu. Sonra galiba bu araç yoğunluğu görülünce biraz duralım anlayışı oluştu. Burada insanlar işlerini kaybettiler, evlerini kaybettiler. 1 yıl boyunca bu yardımların buraya devam etmesi gerekir. Devlet kendi kaynaklarından bu süreci yönetecektir. Özellikle gıda yardımı, çünkü bu süreç en az 1 yıllık. Kuru gıda ve koli gıdaya ihtiyaç var. Hijyen malzemelerine ihtiyaç var. Buralarda konteyner, çadır göndermek isteyenler barınmada yardımcı olmak isteyenler olabilirler. Elbette ki kitaplara ihtiyaç var, çadırkentlerde kütüphaneler kuruyoruz. Giysiye ihtiyaç var ama ikinci ele yok. Biz orayı bir yaşam alanına döndürüyoruz. Konteyner kentlerde de aynısı olacak. Bölgede güvenlik kapasitesi 3’e katlandı.
Bir tek böyle olay söz konusu değil. Hiçbir yerde böyle bir olay söz konusu değil. Yağma şöyle olur; herkes cinnet halindedir bunları dağıtır götürür. Böyle bir görüntü yok. Bir iki tane yağma görüntüsü. Her bir ihbara gidiliyor. Hatay ilinde 13 bin jandarma görevli. Bütün illerimizden gece bekçi takviyeleri yaptık.
Şu ana kadar 80’in üzerinde tutuklama gerçekleşti. Bir kısmı gözaltına alındı. Diğerlerinde de hem yurt dışı yasağı konuldu gözaltına alma çalışmaları devam ediyor. Sorumlular yargı önünde hesap vereceklerdir. Bu binalarla ilgili enkaz çalışmaları bitmek üzere olduğu zaman içerisinde bilirkişiler geliyorlar. Bu binanın sağlam olup olmadığıyla ilgili delillendirme gerçekleştiriyorlar.
Yaşama İlham Verenler Ödülleri Başlıyor!
Kıvılcım Kalay’dan “Gönüller Hiç Yas Tutar mı?” Şarkısına Çarpıcı Yanıt!
20.Avrupa Kalite Zirvesi Londra’da Gerçekleşti
Muğla’da Genç Sinemacılara Ödül Yağmuru
Menekşe Kankavi “Dünyada İyilik Var Derneği”nden ilk iyilik
Maltepe Belediyesi, “Sürdürülebilir Gelecek” için ilk adımı attı