‘Mutabakatımız tamamdır’

‘Mutabakatımız tamamdır’
29 Aralık 2022 Gündem Google News

Mehtap Gökdemir – CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, önceki akşam İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ile bir araya geldi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında verilen 2 yıl 7 ay 15 günlük hapis cezası ve siyaset yasağı talebinin açıklandığı gün Akşener’in Saraçhane’ye gitmesi ve orada yaptığı konuşma ile ikilinin verdiği fotoğraflar, CHP ve İYİ Parti arasında gerilime neden olmuştu.Kılıçdaroğlu’nun talebi doğrultusunda önceki akşam kritik bir buluşma gerçekleşti.Ahlatlıbel tesislerinde baş başa gerçekleşen görüşme yaklaşık iki saat sürdü ve sonrasındaherhangi bir açıklama yapılmadı. Milliyet’in iki partinin kurmaylarından edindiği bilgilere göre, görüşmenin ana gündemini Akşener’in Saraçhane’ye gitmesi ve sonrasında yaşananlar oluşturdu. İki lider ayrıca AK Parti ve MHP’nin başörtüsü ve aile ile ilgili anayasa değişiklik teklifine yönelik yaklaşımlarını birbiriyle paylaştı. Konu başlıkları açısından “çok detaylı bir görüşme olmadığı” belirtilirken, başta “cumhurbaşkanı adayı” olmak üzere Altılı Masa’da birlikte ele alınması gereken meseleler de buluşmada gündeme getirilmedi. Kılıçdaroğlu, görüşmenin ardından yakın çevresine “Son derece verimli ve güzel bir toplantı oldu. Toplantı içeriğini aktaramam, bu yanlış olur. Ancak Türkiye’nin yönetilememesi sorununu önümüze getiren ucube sistemin değişiminin zorunluluk olduğu konusunda mutabakatımız tamamdır, bunu söyleyebilirim” diye değerlendirme yaptı.

‘Güven tazelendi’

İYİ Partili kurmayları ise, “Bir uyumsuzluk, huzursuzluk, ayrışma yok. Yakın temas, diyalog ve güven tesisi var. Ekrem İmamoğlu hakkındaki davadan sonra ‘Akşener niye Saraçhane’ye gitti’ tartışmaları oldu, spekülasyonlar yapıldı. Görüşmede bu çerçevede, biraz gönül alma vardı, güven tazelemek vardı” değerlendirmesini yaptı.

CHP ve İYİ Parti kulislerine de değerlendirmeler özetle şöyle yansıdı:

“Sorunlar çözüldü. Siyasetin sıcak gündemi konuşuldu.Sorunlar yaşanabilir ancak bir araya gelindiğinde sorunlar çözülür. Süreç devam ediyor. Önemli olan da diyalog kanallarının açık olması. Müzakere kanalları açık. Anlayış birliği var. Masanın teamüllerine sadık kalıyorlar.”

‘EYT hayırlı olsun’

CHP lideriKılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “EYT” düzenlemesinin ayrıntılarını açıklamasının ardından Twitter’dan paylaşımda bulundu. Kılıçdaroğlu, 18 Temmuz’da yaptığı “EYT… Loading (yükleniyor)” paylaşımını alıntıladı ve “Hayırlı uğurlu olsun” dedi.