EYT’te yaş sınırı uygulanmayacak

EYT’te yaş sınırı uygulanmayacak
29 Aralık 2022 Gündem Google News

Aslıhan Altay Karataş – Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili sorunun çözümü için yıllardır beklenen adım atıldı. Milyonların merakla beklediği EYT düzenlemesinin detaylarını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açıkladı. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin veHazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ile görüştükten sonra kameraların karşısına geçen Cumhurbaşkanı Erdoğan, basın toplantısında özetle şu açıklamayı yaptı:

NİHAİ HALİNİ ALDI: Ülkemizin tüm tartışma alanlarını, milletimizin her kesimin beklentilerini çözmüş olarak 2023’e girme kararlılığımızın son örneği olan emeklilikte yaşı bekleyenler ile ilgili düzenlemenin müjdesi ile huzurunuzdayım. Kamuoyunda EYT olarak bilinen bu düzenleme uzun ve kapsamlı bir çalışmanın ardından nihai halini almıştır. Ülkemizdeki sosyal güvenlik sisteminin sürdürülebilir, makul ve adil bir seviyeye getirilmesi hususunda çok önemli reformlara imza atmış bir hükümetiz. Geçmiş yıllardaki gerçeklerden kopuk uygulamalar sebebiyle kamu bütçesine büyük yük bindiren sosyal güvenlik sistemimizi, yönetilebilir bir hale getirmek için çok çalıştık, çok uğraştık. Bizden önceki dönemde 1999 Eylül’ünde giren düzenlemeyle atılan adımları, dünyanın ve ülkemizin hakikatlerine uygun bir şekilde 2008 yılında daha ileriye taşıdık.

PRENSİP OLARAK İNANMIYORUZ: Elbette her reform, her düzenleme beraberinde yeni tartışmaları da getirmiştir. Bunlardan biri de 1999 düzenlemesine göre emeklilikte yıl ve pirim gün şartını doldurduğu halde yaş şartı sebebiyle beklemek zorunda kalan çalışanlarımızın epeydir dile getirdikleri talepleridir. Prensip olarak 20 veya 25 yıl çalışmış bir kişinin, çalıştığı süreden çok daha uzun bir dönem emekli maaşı alabileceği sistemin sürdürülebilir olmadığına inanıyoruz. Nitekim geçmiş yıllarda bunun acısı çok yaşanmıştır.

UZUN SÜRE SICAK BAKMADIK: Sistemin idamesine zarar vermemek ve ülke ekonomisinin üzerine kaldıramayacağı yükler bindirmemek için uzunca bir süre böyle bir düzenlemeye sıcak bakmadık. Bu yaklaşımımızdaki amaç asla çalışanlarımızın haklarının tesliminin önüne geçmek değildir. Tam tersine 85 milyon hep birlikte ortak geleceğimizi düşündüğümüz için konuyu derinlemesine incelemeden, ölçüp biçmeden hesabını kitabını sağlamca yapmadan herhangi bir taahhüt altına girmek istemedik.

DEVLET İÇİN BÜYÜK FEDAKARLIK: Küresel krizin ülkemize etkileri sebebiyle sıkıntı yaşayan sabit gelirli vatandaşlarımızın yanlarında olduğumuzu yüksek oranlı asgari ücret, memur maaşı ve emekli maaşı artışlarıyla zaten gösterdik, gösteriyoruz. Geçtiğimiz hafta duyurduğumuz asgari ücret rakamı da bu iradenin bir tezahürüdür. Bugün de 1999 öncesi işe başlayan çalışanlarımızın emeklilik yaşıyla ilgili beklentilerini karşılayan adımın müjdesiyle kendilerine desteğimizi bir kez daha sergileme yoluna gidiyoruz. Devlet için büyük bir fedakarlık anlamına gelen bu düzenlemeyle birlikte artık sistemi her türlü tartışmadan arındırarak yerli yerine oturtmuş olacağımıza inanıyorum.

YAŞI BEKLEYENLERİ KAPSIYOR: Ülkemizde emekli olabilmek için 3 şartı, pirim ödeme gün sayısını, sigortalılık süresini ve yaşı tamamlamak gerekiyor. Yaptığımız düzenleme, şartlardan ilk ikisini tamamlamış olup da sadece yaş sebebiyle emeklilik bekleyenleri kapsıyor. Yaş şartı olmadan emekliliğe imkan sağlayan düzenlemeyi, eski sistemdeki SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı ayrımı olmaksızın mevcut yapıdaki herkes için geçerli kılıyoruz.

2 MİLYON 250 BİN KİŞİ: Bu düzenleme ilk çıktığında ülkemizde 5,6 milyon emekli varken, bugün 13,9 milyon emekliye hizmet veren bir Türkiye’ye ulaştık. Her yıl istihdamına 1 milyon kişiyi ekleyen bir ülke olarak, sosyal güvenlik sistemimizin aktif pasif dengesini korumayı başarıyoruz. Emekli maaşlarında yıllar içinde yaptığımız yüksek oranda artışlarla da reel olarak bu kesimi kendi geliriyle geçinebilmesine imkan sağlayacak seviyeye çıkardık. Bugün sizlerle paylaşacağımız düzenlemeyle yaklaşık 2 milyon 250 bin vatandaşımız da emekli olma hakkına kavuşuyor. Emeklilik hakkının kullanılması hususunda herhangi bir yaş sınırı uygulanmayacaktır. Hak sahibi vatandaşlarımızın bir kısmı hizmet birleştirme ve borçlanma işlemlerini zaten başlatmıştır. Diğer vatandaşlarımızın işlemlerini de kısa sürede tamamlayacağız. Yeni düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle sistemin mali yükünü dengeleyecek çalışmaları da yaptık. Taşerondan kadroya alınanlarda hemen emekli olmayı tercih etmeyecekler için ayrı bir geçiş düzenlemesi hazırlıyoruz.

İŞVERENE KIDEM DESTEĞİ: İşverenlerimizin kıdem tazminatı ödemede güçlük çekmemeleri için Hazine ve Maliye Bakanlığımız KGF(Kredi Garanti Fonu) destekli bir kredi paketini devreye alıyor. Emekli olanların en azından bir kısmının çalışmaya devam edeceklerini biliyoruz. İstihdamın 31,5 milyonu aştığı Türkiye’de her vatandaşımızın tecrübesine, bilgisine, emeğine, katkısına ihtiyacımız var.

EMEKLİ OLUP ÇALIŞANA PİRİM TEŞVİĞİ: Bu anlayışla emekli olduktan sonra sosyal güvenlik destek pirimi ödeyerek çalışmaya devam edecek vatandaşlarımız için, sosyal sigorta pirim teşviki getiriyoruz. Amacımız emeklilik sonrası çalışan vatandaşlarımızın bunu kayıtlı olarak sürdürmelerini sağlamaktır. 2022 artık geride kalıyor, şimdiden 2023’ün sizler bizler için, ülkemiz için hayırlara vesile olmasını Allah’tan diliyorum.

Bilgin: Emeğe sahip çıkıyoruz

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, sosyal medya hesabından“Geçmişten kalma devasa sorunları bir bir çözmeye, sosyal devlet olma bilinciyle emeğe sahip çıkmaya devam ediyoruz. EYT meselesini yaş sınırı olmadan çözüyoruz” dedi. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati de Twitter’dan esprili bir paylaşımda bulunarak“EYT? EYT mi? Vatandaşlarımıza hayırlı olsun” dedi.

EYT’liler ilk maaşlarına ne zaman kavuşacak?

EYT’liler ilk maaşlarına ne zaman kavuşacak? Milliyet Yazarı Cem Kılıç açıkladı. Kılıç şu ifadeleri kullandı: “Bundan sonra kanun teklifini göreceğiz. Meclis’e sevk edilecektir. Ben kısa süre içerisinde yasalaşacağını ümit ediyorum. Ocak ayında yasalaşırsa vatandaşlarımız şubat ayında emeklilikle ilgili müracaatlarını e-Devlet üzerinden yapabilirler. Konu tamamen SGK’nın inisiyatifinde. Aylık talep tahsis belgeleri yapılarak bir an önce ilgili kişilerin talepleri cevaplanmış olacak. Şubat ayından itibaren de aylıklar bağlanır.”