İYİ Parti masada tek adayı zorlayacak

İYİ Parti masada tek adayı zorlayacak
27 Aralık 2022 Gündem Google News

MEHTAP GÖKDEMİR Ankara – Altılı Masa 5 Ocak’ta Gelecek Partisi’nin ev sahipliğinde toplanacak. Her ne kadar siyaset kulisleri masanın cumhurbaşkanı adayının kim olacağına odaklanmış olsa da 5 Ocak toplantısında da gündem başlıkları arasında adaylık konusu bulunmuyor. Adaylık meselesinin hükümet programı ve yol haritası netleştirildikten sonra konuşulması ve seçim tarihi kesinleştikten sonra açıklanması bekleniyor.

Kaç aday kaç ittifak?

Aday tespitinde son viraja girmeye hazırlanan Altılı Masa, partilerin tutumlarına göre isimden önce seçime kaç aday ve kaç partili ittifak ile girileceğine karar vermek durumunda kalabilir. Özellikle İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkındaki 2 yıl 7 ay 15 günlük hapis cezası ve siyasi yasak talebinin ardından siyaset kulislerinde Altılı Masa’nın ortak aday konusunda uzlaşma sıkıntısı yaşayabileceği iddia edilirken, bu çerçevede “çoklu aday” ve “iki ayrı ittifak” formülü de yeniden tartışılmaya başlandı.

‘Özgürce tartışacağız’

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu dün internet medyasının temsilcileriyle buluşmasında bu yöndeki sorular üzerine “Tek aday mı, çok aday mı sorusuna masada görüşülmediği için bir şey söylemedim. Her olasılık olabilir. Benim düşüncem, tek adayla seçime gitmek lazım, seçimi almak ve bitirmek lazım. Çok da olur. Tartışılabilir. Şimdi çoklu adaya hiç olmaz dersem diğerlerine ipotek koymuş olacağım. Özgürce tartışacağız” ifadelerini kullandı.

İYİ Parti tek aday istiyor

Altılı Masa’nın diğer büyük paydaşı İYİ Parti ise “tek aday” istiyor. Partili kaynaklar, bir önceki cumhurbaşkanlığı seçiminde ortaya çıkan tabloya işaret ederek “çoklu aday” tartışmalarına ilişkin, “Bu İYİ Parti’nin tercihi değil. Tek adayla gidilirse başarılı olunur. Biz sonuna kadar ortak tek adayı zorlayacağız” ifadelerini kullandılar.

Masada bu konuda uzlaşmak gerektiğini vurgulayan kaynaklar, isim konusunda önce liderler arasında birebir görüşmeler yapılabileceği gibi, aday konusunun doğrudan Altılı Masa buluşmasında da ele alınabileceğini belirtti. İYİ parti kurmayları, “Altı lider bunu çöker. Masa tek adayı bulur” inancını dile getirdi.

‘Artık masa dağılmaz’

Kaynaklar, son dönemde CHP ve İYİ Parti liderleri arasında gerilim yaşandığı ve bunun masanın geleceğini etkileyebileceği şeklindeki yorumların hatırlatılması üzerine “İki genel başkanın arasında kriz yok. Altılı Masa bir amaçla, Güçlendirilmiş Parlamenter Sistemi getirmek amacıyla kuruldu. Masadaki partilerin hiçbiri bu amaçtan vazgeçmez. Bu nedenle de Altılı Masa dağılmaz. Masayı tutan en önemli şey bu ortak amaç” görüşünü dile getirdi.