Çiğdem Yılmaz – İranlı Sama Kamami(34), baskının olmadığı bir ülkede oğlunu büyütmek istediği için 4 yıl önce İzmir’e geldi. Özel bir okulda İngilizce öğretmenliği yapan genç kadın ülkesinde aylardır devam eden mücadeleyi takip ederken oradaki mücadaleye dikkat çekmek istedi. Bunun için de İzmir’de yaşayan kadınlara üzerinde “Saçınızın rüzgarda dalgalanmasına izin vermenizin İran’da suç olduğunu biliyor muydunuz?” yazılı kartlar dağıttı. Genç kadının tek kişilik eylemi sosyal medyada hızla yayılırken büyük destek gördü.
‘Sorguladığım için buradayım”
“Tek isteğimiz özgür ve eşit bir yaşam” diyen Karami, “Ülkemi çok seviyorum ancak zorunluktan geldim. Kadının yok sayıldığı, ikinci sınıf görüldüğü bir rejimde oğlumun büyümesini istemedim. 30 yıl boyunca ben bu rejime katlanmak zorunda kaldım yeter. Henüz 20 yaşındayken ceketimin boyu kısa diye ahlak polisi tarafından karakola götürüldüm. Hayatımda duymadığım küfürlere ve hakaretlere maruz kaldım. Ailem, karakola onlara göre uygun bir kıyafet getirdikten sonra fotoğraflarım çekildi, imzam alındı ve sonra serbest bırakıldım. Benim yaşadığım bir çok kişinin yaşadığının yanında çok hafifti. Öldürülen, işkence gören, zindanlara atılanlar oldu…” diye konuştu.
İran’da kadın erkek eşitliğinin kesinlikle olmadığını vurgulayan Karami, “İran’da kadınlar her alanda ikinci sınıf muamelesi görüyor. Bu çok ama çok saçma. Düşünün, ben bir kadınım ve benim kaç tane çocuk yapacağıma bile başkası karar veriyor, buna bile karar veremiyorum. Yanımda erkek olmadan seyahat edemiyorum. Bu ve bunun gibi binlerce yasak var. Dans etmeniz, şarkı söylemeniz, bisiklete binmeniz yasak. Bunların mantıklı tek bir açıklaması yok. Günahsa herkese günah olmalı, neden sadece kadına. Yıllarca bunu sorguladığım için belki de bugün buradayım” dedi.
‘Milyonlar kafeste’
Karami sözlerine şöyle devam etti:
“İran’da yaşayanlar yıllardır bir kafesin içerisinde. Kafesten benim gibi çıkıp giden binlerce insan oldu, milyonlarca insan hâlâ o kafesin içinde. Çözüm kafesten gitmek değil, kafesi kırmak. Bu kez inşallah o kafes kırılacak ve milyonlar özgür olacak. Çünkü o kafes kırılmadıkça Mahsa Aminiler ölmeye devam edecek.”
‘Ağlayarak takip ediyorum’
Mahsa Amini’nin öldürülmesinin kıvılcımı ateşlendirdiğini belirten Karami, “Kadınlar hatta kadınlarla birlikte bazı erkekler de yıllardır bu rejime karşı. Mahsa Amini’nin öldürülmesi de artık bardağı taşırdı. Bugün İran halkı rejime karşı ciddi bir mücadele veriyor ve mücadelelerini ölümü göze alıp veriyorlar. Kadını da erkeği de çocuğu da bu mücadelenin bir parçası olmuş durumda. Ben her gün ağlayarak bu protestoları takip ediyorum. Ben de o mücadele dikkat çekmek için ne yapabilirim, seslerini nasıl duyurabilirim diye düşündüm ve ‘Saçınızın rüzgarda dalgalanmasına izin vermenizin İran’da suç olduğunu biliyor muydunuz?’ kartları dağıtmaya karar verdim. Eşim özenle bu yazının yer aldığı onlarca kart hazırladı ve ben de her kadına dağıttım. Çok olumlu dönüşler aldım” şeklinde konuştu.
Tüm sorunlarınızın çözümü: Dahin Tesisat
Murat Hançer’den Yeni Bir Başarı: Expedition Karavan Uluslararası Arenada Dikkat Çekti
DÜNYACA ÜNLÜ MEKAN SUNSET PALAZZO İZMİR’DE YENİ YILI BÜYÜK BİR ŞOV İLE KARŞILIYOR
Çiğdem Lale: ‘’Çok uğraşan ve çok emek veren bir menajeri bekleyen kazanıyor’’
Ebru Akçay ulusal iş kadini olma yolunda emin adimlarla ilerliyor……..
Soğuk kış günlerinde kış çayı tüketmek neden önemli?