Türkiye devrede! Dünyanın gözü ‘tahıl koridoru’ diplomasisinde…

Türkiye devrede! Dünyanın gözü ‘tahıl koridoru’ diplomasisinde…
31 Ekim 2022 Gündem Google News

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Rus Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede tahıl sevkiyatına ilişkin son durum ele alındı. Bakan Akar, küresel gıda krizinin çözümüne büyük katkı sağlayan ve tüm sorunların iş birliği ve diyalogla çözülebileceğini gösteren tahıl girişiminin sürdürülmesinin büyük önem taşıdığını vurguladı. Çatışma koşullarından ayrı tutulması gereken ve tamamen insani bir faaliyet olan tahıl sevkiyatı inisiyatifinin askıya alınması kararının yeniden değerlendirilmesini beklediklerini ifade eden Akar, başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere Türkiye’nin bölgede barışın temini ve insani yardım konusunda her seviyede bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da üzerine düşeni yapmaya devam edeceğini söyledi.

Tahıl anlaşması güçlükle uygulanabilir
Bakan Akar’dan tahıl anlaşması açıklaması
MSB’den tahıl koridoru açıklaması: Geçici olarak durduruldu

DİPLOMASİ TRAFİĞİ SÜRÜYOR

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile telefonda görüştü. Görüşmede tahıl koridoru, Kafkasya’daki son gelişmeler ve 3+3 bölgesel işbirliği platformu toplantısı ele alındı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’DAN TAHIL KORİDORUYLA İLGİLİ AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında Rusya’nın tahıl anlaşmasından çekilme kararına da değinerek, “Şimdi benzer bir süreç gıda krizinin en temel unsuru olduğu küresel üretim ve tedarik zincirlerinde yaşanmaktadır. Bilindiği gibi dünya buğday üretiminin yaklaşık üçte biri Ukrayna ve Rusya tarafından gerçekleştirilmektedir. Bu buğdayları açlık tehdidi ile karşı karşıya olan ülkelere ulaştırılması konusunda gösterdiğimiz gayretin en yakın şahidi sizlersiniz. İstanbul’da kurulmasını temin ettiğimiz ortak mekanizma ile Ukrayna buğdayının 9.3 milyon tonunu dünyanın hizmetine sunarak gıda krizinin nispeten azaltılmasını sağladık. Her ne kadar Rusya kendisi için aynı kolaylıkların gösterilmemesi sebebiyle bu konuda mütereddit davransa da, biz insanlığa hizmet için gayretimizi kararlılıkla sürdüreceğiz” açıklamalarında bulundu.

‘ANLAŞMADAN ÇIKMADIK, ASKIYA ALIYORUZ’

Rusya Savunma Bakanlığı, askıya alınan tahıl anlaşması hakkında yaptığı açıklamada, “Rusya bu anlaşmadan çıkmıyor, uygulanmasını askıya alıyor” dedi.

Rusya, 29 Ekim’de askıya aldığı tahıl anlaşması hakkında yeni bir açıklama yaptı. Rusya Savunma Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, anlaşma doğrultusunda Ukrayna tahılının Karadeniz üzerinden dünyaya sevk edilmesi için Karadeniz’de oluşturulan güvenlik koridorunda gemi trafiğinin durdurulduğu bildirildi. Ukrayna’nın Rusya’ya yönelik saldırılar gerçekleştirdiğinin altı çizilen açıklamada, “Ukrayna’nın 29 Ekim’de Sivastopol kentinde savaş gemilerine ve sivil gemilere yönelik gerçekleştirdiği terör eyleminin etrafındaki durum netleşene kadar, Karadeniz Girişimi tarafından tanımlanan güvenlik koridoru boyunca trafik askıya alındı. Karadeniz Girişimi kapsamındaki anlaşmanın ana katılımcısı olarak Rusya bu anlaşmadan çıkmıyor, uygulanmasını askıya alıyor” denildi.
Açıklamada, tahıl anlaşmasında Rusya’nın tavrıyla ilgili Birleşmiş Milletler (BM) ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’e de rapor sunulduğu ifade edilerek, güvenlik koridoru ve insani yardım koridorlarından Rusya’ya saldırıların sürdürülmemesi için BM’den destek istendiği belirtildi.

ZELENSKİY: MUTABAKATA UYGUN DEVAM EDECEĞİZ

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, tahıl koridoruna ilişkin açıklamalarda bulundu. Zelenskiy, “Karadeniz tahıl anlaşması konusunda BM ve Türkiye ile mutabakata uygun devam edeceğiz” dedi.

NATO’DAN RUSYA’YA ÇAĞRI

NATO, Ukrayna ile olan tahıl anlaşmasını askıya alan Rusya’ya söz konusu anlaşmayı acilen yenileme çağrısında bulundu.

Rusya’nın Ukrayna tahılının Karadeniz üzerinden dünyaya sevki ile ilgili İstanbul’da imzalanan tahıl anlaşmasından çekildiklerini açıklamasının ardından NATO, Rusya’ya söz konusu anlaşmayı acilen yenileme çağrısında bulundu. NATO Sözcüsü Oana Lungescu yaptığı açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in gıdayı silah olarak kullanmayı bırakmasını ve Ukrayna’ya karşı yürüttüğü yasadışı savaşa son vermesini isteyerek, “Rusya’yı kararını yeniden gözden geçirmeye ve gıdanın en çok ihtiyacı olanlara ulaşmasını sağlamak için anlaşmayı acilen yenilemeye çağırıyoruz” dedi. Lungescu ayrıca, “Bu ihracatlar dünya genelinde gıda fiyatlarının düşmesine yardımcı oldu” ifadelerini kullandı.

RUSYA’NIN ANLAŞMAYI ASKIYA ALMA KARARI

Rusya Savunma Bakanlığı tarafından Cumartesi günü yapılan açıklamada, Ukrayna’nın Rus savaş gemilerine ve tahıl koridorunun güvenliğini sağlamakla görevli sivil gemilere karşı gerçekleştirdiği saldırılar sonucu gemilerin güvenliğini garanti edemeyeceği gerekçesiyle Rusya’nın anlaşmayı askıya aldığı belirtilmişti.