Tarama ve düzenli kontrole dikkat

Tarama ve düzenli kontrole dikkat
31 Ağustos 2022 Gündem Google News

HANDE ATILGAN Ankara Aile hekimleri tarafından yapılan tarama ve izlemlerin önemine dikkat çekilecek hafta boyunca; hastalık riskinin erken tespiti, sağlıklı yaşam tarzı değişiklikleri konusunda danışmanlık ve kronik hastaların yaşam kalitelerinin arttırılmasına yönelik çalışmalar anlatılacak.

Müdürlük bu çerçevede;
kronik hastalıklar, sağlıklı yaşam ve uzaktan sağlık hizmeti alımı gibi konularda hazırladığı rehberleri vatandaşla buluşturacak.

Yüzde 25 hedefi

Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü yaptığı bilgilendirmede, Sağlık Bakanlığı’nın konuya ilişkin ulusal çaptaki sıradaki hedefi de belirtildi. Buna göre, dünyada en sık görülen ve en fazla ölüm ile engelliliğe neden olan bulaşıcı olmayan hastalıklar sebebiyle gerçekleşen erken ölümlerin 2025’e kadar yüzde 25 oranında azaltılması hedefleniyor. Söz konusu hastalıklar, kalp ve damar hastalıkları, kanserler, diyabet ve kronik hava yolu hastalıkları gibi örneklenirken, erken ölüm sınırı ise 70 yaşın altı olarak ifade edildi. Halk Sağlığı Müdürlüğü, aile hekimlerinden alınabilecek söz konusu tarama ve takip işlemlerini de şöyle özetledi:

Aile hekimleri kendilerine kayıtlı obez, hipertansif, diyabetik ve kardiyovasküler risk değerlendirmesi yapılması gereken hastalar, yaşlı bireyler ve sağlıklı bireylere dair listelerden tarama ve izlem işlemlerini yapmaktadır.

18 yaş ve üstünde bireyler aile hekimine başvurarak yılda en az bir kez, kan basıncını, boy, kilo ve bel çevresini ölçtürebilir. Kan basıncı yüksek ise aile hekimi teşhis koymak için ilave kan basıncı ölçümleri ve tetkikler de isteyebilir.

40 yaş ve üstündeki bireyler aile hekimine başvurarak yılda en az bir kez kan şekerini ölçtürebilir ve kardiyovasküler risk değerlendirmesini yaptırabilirler.

65 yaş ve üzerindeki bireylerde yılda en az bir kez genel sağlık durumunun değerlendirilmesi için aile hekimine başvurabilir.