21 Haziran günü Yengeç ve Oğlak dönencelerine Güneş ışınları farklı açılarla gelir. Bunun sonucunda ise Kuey yarımkürede en uzun gündüz, Güney yarımkürede de en kısa gündüz yaşanmış olur. Gündönümü ne zaman saat kaçta olacak? İşte, Yaz gündönümü detayları…
YAZ GÜNDÖNÜMÜ NEDİR?
Gündönümü ya da gün dönümü, yılda iki kez tekrarlanan ve Güneş’in yarımkürelerde en büyük açılarla düştüğü günlerdir.
Yaz gündönümünde (yaklaşık 21 Haziran), güneş ışınları Yengeç Dönencesi’ne dik açıyla düşer. Kuzey yarımkürede gündüzler kısalmaya, güney yarımkürede uzamaya başlar. Bu tarih, kuzey yarımkürede yazın, güney yarımkürede kışın başlangıcı sayılır. Güney yarımkürede en kısa gün, kuzey yarımkürede en kısa gece yaşanır. Kuzey yarımkürede gölgelerin en kısa olduğu gündür.
2022 GÜNDÖNÜMÜ SAAT KAÇTA GERÇEKLEŞECEK?
Bu sene gündönümü 21 Haziran günü saat 09:14 sıralarında gerçekleşecek.
21 HAZİRAN’DA NE OLUYOR?
Bu tarihte Güney Yarımkürede kış başlıyor ve Güney yarımküre de en uzun gece en kısa gündüz yaşanıyor. Aydınlanma çemberi Güney Kutup Dairesi’ni teğet geçerken Güneş ışınlarını yıl içerisinde alabileceği en dar açı ile alır. Bu tarihten sonra Oğlak Dönencesi’nin güneyinde en uzun gölge meydana gelir ve gölge boyları kısalır. Sadece kış ve yaz olarak kabul edilmez bu tarih bazı ülkelerde yazın ya da kışın ortası olarak da kabul edilier. Aynı zamanda kutup dairesinde 24 saat gündüz yaşanırken, Güney’de ise 24 saat gece yaşanır. Yaz Gündönümü’nde saat 12 olduğunda Güneş dik bir açıyla gelir ve yengeç dönencesinde gölge boyu sıfır olur. 21 Haziran’da en uzun gece Sinop’ta yaşanıyor.